Schimbări majore în educație. Mai puține lecții pentru elevi și doar 35 de ore pentru profesori

Schimbări majore în educație. Mai puține lecții pentru elevi și doar 35 de ore pentru profesori

-
//
10.11.2017

Elevii ar putea avea de studiat mai puţine discipline, iar profesorii nu vor fi obligați să stea la muncă mai mult de 35 de ore pe săptămână.

Schimbări majore în educație. Mai puține lecții pentru elevi și doar 35 de ore pentru profesori

Sunt doar câteva din inițiativele Ministerului Educației, care își propune ca până la finele acestui an să elaboreze un proiect de strategie prin care se vrea reformarea sistemului de învățământ din țară. Primii paşi deja au fost făcuţi, iar ministerul susţine că inovaţiile ar putea fi implementate chiar din 2018.

Una din inițiative ține de evaluarea calității procesului de optimizare a școlilor din țară. În acest sens, copiii, părinții, dar și profesorii vor îndeplini chestionare pentru a vedea gradul de adaptare la noile schimbări.

În funcţie de rezultatele acestor studii, se va decide crearea școlilor filiale, dar și motivarea financiară a profesorilor care sunt nevoiți să meargă în altă localitate, la muncă. 

"Ne interesează să vedem și calitatea de transportare a celor circa 18.000 de copii, dacă întradevăr se transportă cu autobuz școlar sau arendat. Dacă întradevăr cadrele didactice din școlile care s-au închis au fost reangajați", a spus șeful direcției învățământ preuniversitar, Valentin Crudu.

De asemena, ministerul este în plin proces de evaluarea a curriculumului școlar pe fiecare disciplină în parte. În proces sunt implicați 500 de specialişti din domeniul educaţiei. Aici vorbim despre cadre didactice, profesori universitari și societatea civilă. Se vrea comasarea unor discipline și reducerea numărului de ore pentru elevi. 

"20 de ore învață cei din școala primară și ajung până la 34 de ore cei de la treapta de liceu. Pentru noi este destul de mult. Copii trebuie să învețe ceea ce ar putea să le fie de folos doar. Să avem conținuturi moderne. Nu înseamnă că vor fi conținuturi mai ușoare", a spus șeful direcției învățământ preuniversitar, Valentin Crudu.

În același timp, ministerul Educației își propune să micșoreze timpul petrecut de profesori în instituție, care nu va depăși 35 de ore pe săptămână. Iar anumite activități ale cadrelor didactic, precum întâlnirile cu părinții, vor fi plătite.

Nu în ultimul rând se dorește și reducerea semnificativă a volumului de rapoarte pe care trebuie să le prezinte cei din sistemul de învățământ. Numărul documentelor ar putea scădea cu până la 50 la sută.

Sursa: publika.md