mamaplus

Salarii de 40.000 de lei lunar: Cele mai bine plătite locuri de muncă

-
//
22.01.2025

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40.000 de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcția de Dezvoltator Pagini Web.

mamaplus

Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, transmite tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

„În sectorul IT, 90% dintre companii își prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiștii IT lucrează cu echipe internaționale, pentru proiecte internaționale, respectiv toate prețurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale”, a menționat administratorul Moldova IT Park, Marina Bzovîi.

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt și alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicația e simplă - lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban și doar 15% în cel rural.

„Cele mai multe locuri de muncă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total. Respectiv și cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivați și condițiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar și sectorul public este destul de interesant, chiar dacă este o fluctuație mare a personalului mulți cetățeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă”, a menționat specialistul principal, ANOFM, Ana Necule.

Și în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

„Veniturile cum cresc, de la vamă și de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contrabandă, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă și FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenților economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile”, a declarat expertul economic Marin Gospodarenco.

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.