mamaplus

Proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă nu vor mai plăti pentru cea centralizată

-
//
04.03.2022

Proprietarii apartamentelor cu încălzire autonomă nu vor mai fi obligați să achite pentru consumul energiei termice centralizate. O decizie în acest sens a fost pronunțată de către reprezentanții Curții Constituționale. Mai exact, CCM a declarat drept neconstituționale mai multe prevederi dintr-o hotărâre a Guvernului din 2002.

Acestea se referă la obligativitatea consumatorilor, în cazul deconectării integrale a apartamentului (încăperii locuibile în cămine) de la sistemul centralizat de încălzire, să achite 10% din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului.

„Stabilirea unei plăți generale pentru consumul energiei termice în blocurile locative în cazul apartamentelor deconectate de la sistemul centralizat de încălzire, fără a se ține cont de circumstanțele fiecărui caz particular, afectează în mod nejustificat dreptul garantat de articolul 46 din Constituție al proprietarilor apartamentelor deconectate”, se arată în hotărârea Înaltei Curți.

Totuși, Curtea a admis că obligația de achitare pentru energia termică poate fi justificată în unele situații și în cazul apartamentelor deconectate. 

Acesta este cazul spațiilor comune din blocurile locative, ale căror cheltuieli pentru încălzire, „în cazul în care spațiile sunt încălzite, trebuie suportate de toți locatarii, în lumina obligației de asigurare a bunei vecinătăți și a scopului legitim al împărțirii sarcinilor financiare în legătură cu încălzirea acestor spații”.

CCM a considerat că aplicarea imediată a hotărârii ar permite o repartizare dezechilibrată a plăților, inclusiv pentru spațiile comune, în cazurile de deconectare integrală sau parțială de la sistemul centralizat de încălzire. 

Din acest motiv, pentru a evita producerea consecințelor menționate, Curtea a amânat efectele hotărârii. Hotărârea va începe să producă efecte din data de 1 mai 2022.