mamaplus

Persoanele bolnave de COVID-19 în formă ușoară vor fi tratate la domiciliu

-
//
06.04.2020

Persoanele cu forme ușoare ale bolii provocate de noul tip de coronavirus nu vor mai fi internate în spitale. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, după ședința Punctului Focal.

Premierul a declarat că țările europene au mers de la bun început pe această metodă și că autoritățile moldovenești vor adopta în curând aceeași abordare vizavi de persoanele bolnave de Covid-19 în formă ușoară din țara noastră.

„În Europa, pacienții cu forma ușoară a bolii nu se internează în spital. Vom purcede și noi la această metodă. Sunt mai multe criterii de apreciere, de exemplu prezența bolilor cronice deja este un factor de risc și persoanele din această categorie vor fi internate. Dacă la domiciliu pacientul nu are condiții de autoizolare, va fi internat în spital”, a declarat Ion Chicu.

Potrivit premierului, acești pacienții vor fi transferați să se trateze la domiciliu „după ce vom completa totalmente locurile în spitale, așa cum se face în țările europene, care au pornit chiar de la bun început pe această abordare”.

Despre acest lucru a vorbit și ministra Sănătății, care a spus că vor fi implicați mai activ medicii de familie în tratarea bolnavilor cu forme ușoare.

De menționat că, la ziua de astăzi, în republică sunt 864 de persoane infectate cu Covid-19, dintre care 106 sunt cazuri de import și 758 cazuri locale.

Ministra Sănătății a declarat că din totalul de pacienți, 76 sunt în stare gravă, iar 304 persoane sunt în stare gravă mediu. Totodată, 10 pacienți sunt intubați - 3 dintre care fiind spitalizați la Institutul de medicină urgentă, iar 7 la spitalul Republican.

De asemenea, până astăzi, 6 aprilie, 2020, au decedat 17 persoane.