mamaplus

OFICIAL! Elevii din Moldova revin la școală din data de 1 septembrie

-
//
21.08.2020

Procesul educațional se relansează în cadrul tuturor instituțiilor de învățământ începând cu data de 1 septembrie 2020, cu condiția ca condițiile de desfășurare a activității să corespundă măsurilor de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologic al COVID-19. Respectiv, activitatea instituției de învățământ va fi reluată în baza deciziei fondatorului, scrie deschide.md.

O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională Extrordinară de Sănătate Publică. Anunțul a fost făcut în această seară de premierul Ion Chicu.

Noul an de învățământ va începe fără careuri solemne.

„Evoluțiile continuă să fie îngrijorătoare. Dar, înțelegem că această pandemie va continua, iar noi trebuie să ne adaptăm. Astfel, începând cu 1 septembrie va fi reluat procesul de studii. Doar după ce instituția va întruni toate condițiile, se va permite deschiderea”, a declarat Ion Chicu.

Premierul mai anunță că 31 de milioane de lei vor fi investiți în dezinfectanți. De asemenea, 105 milioane de lei se vor aloca pentru cheltuieli de personal pentru orele suplimentare, deoarece procesul va fi organizat ore în plus. Învățământul universitar va începe mai târziu. Decizia va fi luată după o întrevedere a ministrului educației cu rectorii universităților din țară.

Tot astăzi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat Reglementările speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021, în contextul epidemiologic de COVID-19, pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.

„Vom asigura o comunicare permanentă, deschisă şi constructivă între profesori, părinţi şi elevi, pentru informare, consultare şi decizii. Părinţii au un rol esenţial în grija noastră comună pentru sănătatea copilului şi în triajul epidemiologic zilnic ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului şi să decidă trimiterea sau nu a acestuia la şcoală”, a relevat ministrul educației Igor Şarov.

Anterior, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus mai multe metode pentru reluarea procesului de studii în anul şcolar 2020-2021, ţinând cont de măsurile sanitar-epidemiologice, a întreprins mai multe măsuri pentru dotarea şcolilor din ţară, inclusiv a elevilor şi pedagogilor, cu echipament IT în caz de studii online şi a desfăşurat achiziţiile necesare pentru asigurarea instituţiilor de învăţământ cu dezinfectanţi, produse de igienă, utilaj bactericid ş.a.

Din cauza pandemiei, elevii, preşcolarii şi studenţii au fost în regim de carantină, începând cu data de 11 martie, studiile fiind făcute în regim online. Din acelaşi motiv, în acest an au fost anulate examenele naţionale de absolvire.