mamaplus

O tânără din Bălți, care suferă de o maladie care o lasă fără vedere, a lansat o expoziție de fotografii

-
//
06.06.2023

Amurgul se descifrează ca semiîntuneric și este exact perioada în care o tânără din Bălți a început să-și piardă vederea. Vorbim despre Anastasia Suslov, o fată de 19 ani diagnosticată cu Glaucom, o maladie care lipsește ochiul uman de vedere. Anastasia a dorit să arate că este puternică și împreună cu prietenii a lansat expoziția de fotografii „Amurg – Istoria unei fete cu Glaucom”, scrie tvn.md.

mamaplus

ANASTASIA SUSLOV, protagonista expoziției: „Persoana care o identificați în fotografii, sunt o tânără slab văzătoare din orașul Bălți, care am vorbit despre experiența mea, a unui om cu dizabilități de vedere mai exact cu Glaucom, o maladie care am căpătat-o de la naștere și care m-a lăsat cu 2% de vedere.”

Totul a început de la o simplă idee, care mai târziu a avut succes. Expoziția Anastasiei a fost expusă și în Parlamentul Republicii Moldova.

ANASTASIA SUSLOV, protagonista expoziției: „Era doar o idee de a trece peste unele frici și complexe de ale mele de a apărea în fotografii din cauza ochilor. Totul a început de la o gașcă de prieteni într-un garaj, făcând niște fotografii, ca mai apoi să spune  că este o experiență care ar putea fi împărtășită și cu alții și poate să ajutăm și pe alți oameni să se identifice în această istorie.”

Fotograful care a lucrat cu Anastasia spune că este la prima experiență de asemenea fel.

MAXIM GHERVAS, fotograf: „Jumătate au fost făcute într-un studio din București, jumătate într-un studio din Bălți, da o fotografie, ultima care am făcut-o, e făcută în garaj, de unde și am început toată expoziția. A fost cam greu pentru mine, pentru că era prima dată când lucram în studio cu mai multe lumini artificiale.”

Tânără a avut și susținerea unui centru de tineret din Bălți.

GIULIANO CIOMSCHI, coordonator de voluntari la centrul de tineret STUDEM: „Noi, fiind un centru inovativ de tineret în Bălți, promovând la fel și incluziunea în cadrul activităților noastre, ne-am gândit că ar fi o oportunitatea bună să o susținem și să arătăm și în municipiul Bălți că este important să atragem atenția la toți tinerii, nu doar la cei sănătoși, dar și la cei care sunt într-un fel diferiți și deosebiți.”

CRISTINA MUNTEANU, directorul Pinacotecii Antioh Cantemir din Bălți: „Tema acestei expoziții este una foarte importantă și de cele mai multe ori nu este înțeleasă corect în societatea noastră. Istoria acestei fete, tinere, care este foarte frumoasă și deșteaptă, un om minunat este o istorie ce ne poate învăța multe.”

Alături de Anastasia au fost și o colegă din clasa primară.

IRINA REVENCO, cântăreață: „Am venit să o susțin pe Nastea, pentru că o cunosc de la școala primară și o țin minte de așa, când eu tot eram așa și astăzi am venit cu muzica noastră, cumva să îi deschidem ochii.”

Cei care au vizitat expoziția, au rămas surprinși de fotografiile expuse. 

„Din start mi-a plăcut o imagine foarte mult, unde în prim plan este ochiul. Mi-a plăcut foarte mult, adică ceva expresiv.”

„Eu știam despre această expoziție, știam despre problemele oamenilor cu glaucom în Moldova, nu sunt protejați în țară.”

Expoziția Anastasiei Suslov conține 14 fotografii și poate fi vizitată până pe 6 iulie, la Pinacoteca Antioh Cantemir din Bălți. În a doua săptămână a lunii martie este marcată Săptămâna Mondială a Glaucomului, o maladie care este a doua cauză principală de orbire ireversibilă.