mamaplus

O fetiță din Ucraina, cu ochii înlăcrimați: "Nu vreau să mor. Vreau să se termine cât mai curând"

-
//
25.02.2022

După invazia ruşilor asupra țării lor, ucrainenii şi-au pierdut siguranța. Nimic nu mai e cum ştiau, iar cel mai greu este să le explice copiilor ce se întâmplă, de ce nu mai pot merge la şcoală, de ce trebuie să plece din casele lor, dar şi de ce viața lor s-a schimbat cu totul în câteva ore. În loc să-şi petreacă timpul afară, în aer liber, să se joace alături de prieteni şi familie, copiii sunt nevoiți să înțeleagă sunetul şi imaginea războiului din Ucraina. Cu ochii înlăcrimați şi suspinând printre cuvinte, o fetiță, martoră a războiului din Ucraina, povesteşte înspăimântată despre cum a fost trezită în toiul nopții de o "bubuitură puternică". 

"Nu vreau să mor. Vreau să se termine cât mai curând. M-am trezit când am auzit bubuitura aceea puternică. Am înțeles că este război", a povestit fetița.

Familii întregi fug din calea războiului din Ucraina

Mulți părinți nu credeau că vor ajunge să le povestească copiilor despre sunetul şi imaginea războiului în acest secol. Sunt disperați şi nu ştiu cum să le explice copiiilor ce se întâmplă afară. La urma urmei, cum le poți explica copiilor că nu se mai pot vedea cu prietenii, că nu mai pot merge la şcoală şi că trebuie să-şi lase în urmă camera şi jucăriile. 

"Nu-mi fac griji pentru mine, îmi fac griji pentru copii. S-au trezit şi plângeau şi au început să întrebe: "mamă, ce s-a întâmplat?". Ce să-i spun, ce? Că e război? El nu are cum să înțeleagă asta. El tot întreabă! Ce aş putea să îi spun?", a spus cu disperare una dintre mamele refugiate.

Zeci de mii de cetățeni ucraineni au reuşit să fugă din calea războiului din Ucraina, refugiindu-se în Republica Moldova și România.