mamaplus

O fetiță de 5 ani a rămas paralizată temporar și nu a mai putut vorbi 12 ore, după ce a fost mușcată de o căpușă

-
//
31.07.2020

O fetiță de 5 ani a paralizat temporar pe partea stângă și nu a mai putut vorbi 12 ore, după ce a fost mușcată de o căpușă. Micuța a rămas paralizată, miercuri dimineață, și nu a mai putut nici măcar vorbi, după ce mama ei a găsit o mușcătură adâncă de căpușă pe scalpul ei, potrivit Daily Mail. Cazul a avut loc în statul american Mississipi.

Jessica Griffin, mama fetei, a observat primele semnale în dimineața zilei de miercuri, atunci când fetița s-a trezit. Micuța Kailyn a căzut din picioare când s-a dat de dimineață jos din pat, iar inițial mama a crezut că micuța e pur și simplu somnoroasă.

În timp ce o pieptăna, și-a dat seama că nu vorbește nici foarte clar și tot atunci a descoperit și o mușcătură de căpușă pe scalpul ei. Mama s-a prezentat de urgență cu fetița ei la spital, unde medicii au diagnosticat-o cu paralizie temporară, pe partea stângă. Se pare că o astfel de reacție a organismului este cauzată de o neurotoxină găsită în saliva căpușei.

mamaplus

Medicii au asigurat-o pe mamă că nu mai e niciun pericol, iar căpușa a fost îndepărtată, urmând ca simptomele să dispară în 12-24 de ore.

Fetița a plecat acasă ulterior complet recuperată, însă și-a dorit să-și împărtășească povestea cu mamele de pretutindeni.

O mușcătură de căpușă poate cauza reacții severe, inclusiv insuficiență respiratorie și, implicit, moarte.

Cum sa procedezi atunci când copilul a fost mușcat de o căpușă?

mamaplus

„Procedura pentru îndepărtarea căpușelor trebuie să o facă cineva calificat. Este absolut necesar ca această procedură să nu fie efortul unei persone fără cunoștințe riguroase deoarece există riscul ruperii căpușei, astfel încat piesa bucală să rămână „înfiptă” în pielea pacientului, cu toate complicațiile ulterioare…”, a spus dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Dacă nu puteți ajunge la spital sau nu aveți acces la o persoană calificată care să îndeparteze căpușa, o puteți scoate urmând instrucțiunile din imaginea de mai sus.

  • Nu aplicați substanțe pe zona mușcăturii întrucât pot determina regurgitări ale căpușei, deci un risc sporit de infecție.
  • Folosiți o pensetă cu vârf subțire și trageți perpendicular căpușa, nu rotiți!
  • După extragere, zona afectată se curăță cu soluție antiseptică: Clorhexidină, betadină, alcool sanitar. Dacă nu aveți la dispoziție una din aceste soluții, spălați zona cu apă și săpun.
  • Imediat după ce ajungeți acasă verificați bine părul și pielea, punând accent pe zona genunchilor, inghinală, axilă. Faceți imediat un duș și scuturați hainele.