mamaplus

O femeie din Ucraina a născut, fiind asistată de un medic prin videoconferință

-
//
11.03.2022

O gravidă din Ucraina nu a ajuns la spital din cauza acțiunilor militare, dar doctorii nu au lăsat-o fără asistență. Sora medicală și moașa s-au conectat prin videoconferință pentru a-i oferi suport în timpul travaliului. Cazul s-a întâmplat în regiunea Nicolaev, iar femeia a adus pe lume un bebeluș perfect sănătos.

Povestea ei a fost relatată pe rețelele de socializare de șeful Direcției regionale Sănătate, Maxim Boznosenko.

„Ieri (n. red.: 10 martie) a început nașterea urgentă în satul Kandibine. Ocupanții, amenințând că vor trage, nu au permis femeii să ajungă la cel mai apropiat spital. Decizia trebuia luată imediat. Autoritățile au organizat o conferință video cu participarea surorii medicale a maternității nr. 1 din Nicolaev și moașei-ginecolog. Și telemedicina din timpul războiului a funcționat! O felicităm pe tânăra mamă pentru nașterea fiului ei Matei. Oameni buni, sunteți incredibili”, a povestit funcționarul.

Potrivit presei din Ucraina, emiterea actului care confirmă nașterea a fost simplificată în țara vecină. Anterior exista un formular tipizat, care era completat la maternitate, dar în condițiile când gravidele nu ajung la spital din cauza luptelor care se dau, documentul poate fi elaborat, în formă liberă, de către orice lucrător medical care a asistat lăuza. Ulterior, părinții trebuie să se adreseze administrației locale pentru a primi certificatul de naștere al bebelușului.