NOI REGULI pentru eliberarea certificatelor medicale. Statul nu va mai tolera şmecheriile

NOI REGULI pentru eliberarea certificatelor medicale. Statul nu va mai tolera şmecheriile

-
//
02.07.2015

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede ca femeile neangajate şi cele aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi să poată beneficia de concediu de maternitate. De asemenea, statul nu va mai elibera certificate pentru îngrijirea copilului bolnav în timpul concediului de odihnă.

NOI REGULI pentru eliberarea certificatelor medicale. Statul nu va mai tolera şmecheriile

Proiectul mai stabileşte că, în baza certificatelor medicale, părinţii îşi vor putea îngriji copiii cu vârsta de până la 10 ani şi nu şapte cum era până în prezent.

Totodată, actele vor fi acordate pentru toată perioada de îngrijire în cazul copiiilor care suferă de boli oncologice, tuberculoză sau sunt supuşi unor intervenţii chirurgicale.

Femeia din imagini are o fetiță de 10 luni care suferă de tuberculoză. Ea spune că părinţii trebuie să fie lângă copii pe toată durata tratamentului.

"Tratamentul durează cel puţin jumătate de an. Din această cauză, nu am posibilitatea să merg şi la serviciu. Am doi copii și trebuie să lucrez. Ne descurcăm destul de greu, în condiţiile în care trebuie să-mi iau concediu din cont propriu", a spus femeia.

Oamenii spun că modificările la legislaţie erau necesare.

Ministerul Sănătăţii a prezentat şi situaţiile în care NU vor fi eliberate certificate medicale.

"Certificatul de concediu medical nu se eliberează dacă persoana şi-a cauzat premeditat daune sănătăţii, persoana s-a deplasat peste hotarele ţării în perioada aflării în concediu medical. Ştiţi că, deseori, se abuzează. Persoana îşi ia concediu medical şi pleacă peste hotare, la odihnă, dar statul intervine cu plăţi pentru concediu de boală", a declarat ministrul în exerciţiu al Sănătăţii Mircea Buga.

Aceste abateri urmează să fie depistate în baza unui regulament special, elaborat de Ministerul Sănătăţii.

Sursa: Publika.md