Nereguli grave în mai multe farmacii din ţară. Ce au descoperit inspectorii Agenţiei Medicamentului

Nereguli grave în mai multe farmacii din ţară. Ce au descoperit inspectorii Agenţiei Medicamentului

-
//
27.09.2016

Zeci de nereguli au fost depistate în mai multe farmacii din ţară, în urma unor controale inopinate organizate de Inspectorii Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM). 

Nereguli grave în mai multe farmacii din ţară. Ce au descoperit inspectorii Agenţiei Medicamentului

Reprezentanții AMDM au constatat că în unele farmacii lista medicamentelor şi dispozitivelor medicale de importanță socială nu este actualizată și nu se află la un loc accesibil pentru consumatori.

Totodată, farmaciștii din Chișinău, Orhei și Anenii-Noi, la solicitarea inspectorilor,nu au prezentat un șir de medicamente pe motiv că acestea nu au fost achiziționate.

Din farmacii lipseau așa preparate, precum Mebhydrolin (Diazolin) drajeuri, Alopurinol comprimate, Bendazol (Dibazol) soluție injectabilă, Furosemid comprimate, Glibenclamid comprimate, Neo-Anuzol supozitorii, Diphenhydraminum (Dimedrol) soluție injectabilă, Metoclopramid soluție injectabilă, Benzil-benzoat crem, Tempalgin comprimate, Spazmalgon soluție injectabilă ș.a..

O altă neregulă constatată vizează neinformarea cetățenilor despre tot spectrul de denumiri comerciale ale preparatelor, prețurile cu amănuntul ale acestora, precum și diversitatea de poziţii pentru aceeaşi denumire comună internaţională.

Inspectorii AMDM au efectuat și cumpărătura de control a unui medicament ce necesită prescripție medicală, iar farmacistul a eliberat preparatul, fără a vedea rețeta, ceea ce contravine ordinului Ministerului Sănătății № 960 din 01.10.2012 „Cu privire la modul de prescriere și eliberare a medicamentelor”.

Pe parcursul controlului inopinat s-au depistat și rețete eliberate cu încălcarea regulilor de prescriere a medicamentelor. Medicii au scris denumirile comerciale ale medicamentelor și nu cele internaționale.

Mai mult, unele prescripții au fost indicate pe recipise, deși legislația prevede formulare de rețetă.

Inspectorii AMDM au emis mai multe prescripții și recomandări privind înlăturarea neregulilor identificate. La fel, au fost întocmite procese-verbale în baza art.77 alin. 5 al Codului Contravențional "Încălcarea regulilor de eliberare a medicamentelor", care vor fi remise instanței de judecată pentru examinare şi aplicare a sancţiunilor.

Controalele inopinate, care deja și-au demonstrat eficiența, vor continua și în săptămânile următoare.

Sursa: publika.md