mamaplus

În Moldova se așteaptă alte două valuri de COVID-19. Tulpina Omicron suferă mutații

-
//
08.04.2022

Deși trecem printr-o perioadă de respiro, pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat. Avertizarea vine din partea ministrei Sănătății Ala Nemerenco, potrivit căreia, am putea să ne așteptăm la alte două valuri de infectare deoarece tulpina Omicron suferă mutații. Ministra Sănătății susține că numărul cazurilor de îmbolnăviri ar fi mult mai mare, iar de la începutul pandemiei, aproximativ un milion și jumătate de moldoveni au fost infectați. 

În această ordine de idei, Ala Nemerenco îndeamnă oamenii să respecte, și în continuare, măsurile de protecție pentru a evita îmbolnăvirile în masă. Potrivit ei, anume din cauza că în multe țări, restricțiile au fost relaxate se înregistrează o creștere a numărului de îmbolnăviri. 

Deși, datele statistice arată că numărul cazurilor de infectare, dar și de deces, este în scădere, în doi ani de pandemie, aproximativ jumătate de milion de moldoveni au trecut prin boală. În realitate, însă, cifrele ar fi mult mai mari, susține ministra Ala Nemerenco.

De la începutul campaniei de vaccinare, peste un milion de oameni s-au vaccinat cu schema completă, iar aproape 300 de mii dintre ei și-au administrat și doza booster. 

Chiar și așa, campania de imunizare decurge lent, iar până în prezent peste 30 de procente din populație și-a administrat ambele doze de ser anti-Covid. 

În același timp, Republica Moldova a recepționat, în total, aproape trei milioane de doze de vaccin, iar o parte dintre acestea au fost retrase din uz din cauza că le-a expirat termenul de valabilitate.