mamaplus

În Moldova a fost anunțat Cod Portocaliu de coronavirus. Recomandările Ministerului Sănătății

-
//
08.03.2020

Femeia testată pozitiv la coronavirus, care a revenit sâmbătă, 7 martie, din Italia cu o cursă Milano-Chişinău, este în stare stabilă, dar gravă din cauza mai multor boli pe care le are: bronhopneumonie bilaterală, diabet zaharat şi hipertensiune. În legătură cu acest caz, în cadrul şedinţei Comisiei Naţionale extraordinare de sănătate publică, autorităţile au instituit cod portocaliu la nivel naţional privind infecţia cu COVID-19.

Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a comunicat că femeia s-a adresat primar la medic în data 28 februarie, când a apărut febra. Ulterior a apărut tusea seacă, iar la 4 martie s-a adresat la spital, fiind în stare gravă. Medicii i-au prescris tratament cu antibiotice. Femeia a luat decizia de a reveni în Republica Moldova fără să prezinte nicio informaţie nici însoţitorilor de bord, nici Poliţiei de Frontieră despre starea în care se află.

În avionul cu care s-a întors femeia în ţară au călătorit 145 de pasageri, dintre care zece ucraineni. Informaţia respective a fost transmisă Ucrainei prin canalele diplomatice. De asemenea, au fost contactate şi informate despre caz persoanele cu risc înalt de îmbolnăvire, cele care s-au aflat direct lângă persoana infectată: cu două scaune în faţă, în spate şi lateral, în avion. Acestea sunt tratate ca persoane cu suspecţie.

Pe parcursul nopţii, au fost contactaţi 45 de oameni de pe aceeaşi cursă care au fost informaţi că sunt obligaţi să respecte regimul de carantină la domiciliu timp de 14 zile. Toate fişele epidemiologice completate pe cursa respectivă au fost transmise medicilor de familie pentru a-i monitoriza. Dacă apar simptome persoanele trebuie să sune 112.

Ministra mai spune că persoanele cu semne vizibile acute se izolează, e nevoie să fie apelat 112 pentru transportare la spitalul specializat, unde se prelevă probe şi se aştreaptă rezultatele în timp ce persoana beneficiază de tratament specializat.

În toate spitalele există echipament de protecţie şi medicamentele necesare pentru viroze. Premierul Ion Chicu a făcut un apel către populaţie să manifeste responsabilitate şi să asculte de recomandările autorităţilor specializate. „Trebuie să fim îngrijoraţi, dar motive de panică nu sunt”, a declarat premierul.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a îndemnat populaţia care se întoarce de peste hotare să dea dovadă de responsabilitate şi să completeze corect fişele epidemiologice. După caz, să renunţe la ieşirile în masă pentru a nu se supune pe ei şi alte persoane riscului.

Părinţii copii cărora manifestă semne de viroze, gripă sau simptome de coronavirus, să autoizoleze copilul la domiciliu să evite evenimentele în masă, să solicite asistenţa medicală acasă. Nicolae Furtună mai spune că, în ultimele săptămâni, virozele acute, cazurile de gripă şi răceală sunt în creştere, două instituţii de învăţământ sistându-şi activitatea din acest motiv.

Din acest considerent, consideră ar fi cazul ca elevilor să li se prelungească vacanţa. Corneliu Popovici, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetări a remarcat că, deocamdată, e prematur ca vacanţa elevilor să fie prelungită, însă se va lua decizia de a stopa anumite manifestări din cadrul şcolilor.

Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a remarcat că, în legătură cu situaţia creată, a fost interzisă vizitarea unităţilor militare de către părinţii şi rudele militarilor. Până acum, au fost preluate şi analizate 33 de probe ale persoanelor care au sosit din zone de risc. 32 au fost negative. În mare parte, persoanele sunt venite din Italia.