mamaplus

Mese moderne pentru operații! Două spitale din țară au fost dotate cu echipamente medicale performante, cu suportul Japoniei

-
//
05.03.2024

Astăzi a avut loc evenimentul de transmitere oficială a unui lot de echipamente medicale performante, de producție japoneză, pentru două spitale din țară.

mamaplus

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au fost livrate opt mese de operație moderne și 13 brancarde mobile, în sumă totală de 60 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a circa 370 de mii de euro.

Pentru Institutul de Medicină Urgentă lotul donat include cinci defibrilatoare și 16 brancarde mobile, cu o valoare de 30 de milioane de yeni japonezi, echivalentul a circa 185 de mii de euro.

Echipamentele au fost procurate cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) și vor contribui la sporirea calității serviciilor medicale oferite pacienților, inclusiv refugiaților din Ucraina, aducând beneficii semnificative pentru sănătatea populației și pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

La eveniment au participat: Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, Excelența Sa, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, reprezentantul Biroului JICA Ucraina, Satoshi Sugimoto, administrația și personalul instituțiilor medicale.

Menționăm că, în luna noiembrie 2022 a fost semnat un Acord de Grant între Ministerul Sănătății și Agenția Japoneză de Cooperare Internațională, în valoare totală de circa șapte milioane de euro, pentru implementarea Programului de consolidare a sistemului medical. Astfel, cu sprijinul financiar nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei, vor fi dotate cu dispozitive medicale, de ultimă generație, în total cinci instituții medico-sanitare publice din țară: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.