mamaplus

Lista școlilor și grădinițelor din Chișinău care NU își vor redeschide ușile din 1 septembrie

-
//
31.08.2020

Consilierii municipali au decis astăzi ca școlile și grădinițele din Chișinău să-și reia de marți, 1 septembrie, activitatea. Totuși, o grădiniță și trei școli nu își vor deschide mâine ușile.

Potrivit autorităților capitalei, 130 de grădinițe din cele 131 din municipiul Chișinău și 145 de școli și licee din totalul de 148 de instituții de învățământ din capitală sunt pregătite pentru a primi copii în noul an școlar, potrivit Centrului de Sănătate Publică Chișinău. Fiecare instituție și-a ales modelul după care va activa.

Raportul de autoevaluare pentru Creșa-grădiniță nr. 54 (4 grupe), sectorul Buiucani, nu este coordonat de Centrul de Sănătate Publică Chișinău din lipsă de personal necesar. Totodată, trei instituții de învățământ din suburbiile municipiului Chișinău - Gimnaziul nr.51 (Vatra), Gimnaziul 99 „Gh. Madan" (Trușeni), Gimnaziul Trușeni - vor fi evaluate repetat.

Inițial, la grădinițe vor merge copiii din grupele preșcolare, după care treptat vor veni și ceilalți din grupele mai mici de până la 4 ani.

„Până în data de 7 septembrie nu vor fi alimentați copiii la școală. Iar după data de 7 copiii vor primi la pachet mâncarea în sala de mese. Treptat se va reveni la alimentația obișnuită a copiilor. Procesul alimentar al copiilor nu este periculos, ne-au spus specialiștii. Potrivit acestora, copiii trebuie să fie alimentați sănătos, dar trebuie evitată aglomerația", a declarat primarul Ion Ceban.

În procesul de studii, elevii, profesorii, părinții, dar și alte părți implicate direct vor ține cont de următoarele recomandări:

1. Vor respecta distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegii din clasă, profesorii și alte persoane în ograda școlii, la intrarea în școală, pe coridoare (vor urma indicatoarele), în clasă, la cantină, la blocul sanitar.

2. Se vor așeza zilnic în aceeași bancă din clasă, păstrând distanța de 1,5 metri în spate și lateral, față de ceilalți colegi.

3. Vor veni și vor pleca de la școală conform intervalelor de timp stabilite, evitând aglomerația, inclusiv în timpul verificării temperaturii corpului, dimineața.

4. Își vor spăla mâinile cu apă și săpun sau vor folosi dezinfectant: după intrarea în școală, în clasă, înainte de pauza de masă, după tuse și strănuturi, înainte de aplicarea și după scoaterea măștii de protecție și la fiecare 2 ore.

5. Nu vor folosi în comun rechizite școlare, telefoane mobile, tacâmuri, pahare sau alte lucruri care aparțin colegilor de clasă sau altor persoane.

6. Vor urma regulile de igienă și protecție de pe posterele informative afișate în școală. Astfel, elevii vor fi mereu informați despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

7. Vor purta mască de protecție, care va acoperi nasul și gura, atunci când nu poate fi respectată distanța fizică sau la indicația medicului.

8. Nu vor face experimente în laboratoare, la lecțiile de chimie, fizică sau biologie.

9. Vor face orele de educație fizică în aer liber, fără a folosi inventarul sportiv.

10. Vor sta acasă și vor anunța medicul de familie, dacă vor avea simptome precum: temperatura corpului mai mare de 37 C, tuse, scurgeri nazale, probleme respiratorii.

11. În cazul în care se depistează că rezultatul testului la COVID-19 al elevului este pozitiv, părinții acestuia vor informa imediat dirigintele clasei.

12. Vor respecta măsurile de protecție și igienă privind prevenirea răspândirii COVID-19, acasă și în locurile publice.

13. Se recomandă tuturor elevilor să evite locurile publice aglomerate.