mamaplus

Imaginile tristeții: Maternitățile din orașele ucrainene bombardate s-au mutat în subsoluri

-
//
03.03.2022

În orașele ucrainene bombardate, maternitățile s-au mutat în subsolurile devenite adăposturi antiaeriene. În încăperi slab luminate stau înghesuite femeile, bebelușii și cei care îi îngrijesc. Nu sunt condiții optime, dar măcar acolo sunt cât de cât în siguranță. În timp ce peste Kiev cad bombele rusești, în subsolurile maternităților din oraș, femeile aduc pe lume copii. Încearcă din răsputeri să-și domolească frica și anxietatea.

"Nu ar trebui să fiu stresată în situația mea, așa că încerc să mă calmez. Este groaznic ceea ce întâmplă. Trăim un adevărat iad. Nu mi-am imaginat niciodată că așa ceva s-ar putea întâmpla în secolul XXI, în capitala unei țări europene. Că oameni din țara vecină, pe care i-am considerat întotdeauna frații noștri, ne pot ataca așa", spune o femeie însărcinată.

Când sună sirenele, toată lumea coboară în subteran. Pe jos sunt întinse saltele pentru gravide și femeile care abia au născut. În jur - bebeluși în pătuțurile lor sau în brațele părinților.

"Am văzut femei născând aici, în subsol. Erau pline de sânge, pentru că, de exemplu, aveau operație de cezariană și s-au declanșat alarmele. A fost nevoie să coboare, deși ar fi trebuit să stea întinse după operație. Este îngrozitor, o experiență îngrozitoare. Pe 24 februarie, la ora 5:00 dimineața, m-a trezit o rachetă. Am auzit explozia și femeile au început să plângă și să țipe. Începuse războiul. Nu-mi venea să cred", povestește tânăra ucraineancă.

mamaplus

Femeile sunt recunoscătoare medicilor și asistentelor care le-au ajutat să nască în aceste condiții.

"Am venit aici în prima zi de război, însărcinată. Și, pe 28 februarie, l-am născut pe fiul meu. I-am pus numele Mark. Suntem în siguranță aici, ne îngrijește cel mai bun personal medical din lume, de care sunt foarte mândră", afirmă o mamă care ține în brațe un bebeluș.

"Majoritatea celor din echipă nu au mai părăsit clădirea din 24 februarie. Aproximativ 70% din personal e aici permanent. Lucrăm în ture. Un travaliu durează în mod normal 10-15 ore. În acest timp, pot fi alerte de raiduri aeriene și femeile trebuie să meargă repede în adăpost", spune Dmitro Govseiev, directorul maternității.

mamaplus
mamaplus
mamaplus