Haos la înscrierea în grădinițele din capitală

Haos la înscrierea în grădinițele din capitală

-
//
15.01.2018

Încă din 2013, șefa de atunci a Direcției Generale Tineret și Sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, afirma că va lansa un sistem online de înregistrare la grădiniță, iar în septembrie 2017 Alexandru Fleaș, fost șef interimar, a lansat cu mare fast sistemul pentru care s-au cheltuit aproximativ 200 mii de lei şi nu funcționează. De la începutul lunii ianuarie 2018, șefa interimară a DGETS, Viorica Negrei, a emis două ordine prin care directorii de instituții preșcolare vor înmatricula copiii conform locurilor disponibile. La nemulțumirile părinților a reacționat viceprimarul Ruslan Codreanu, care cere DGETS să soluționeze toate problemele existente până la 20 ianuarie.

Haos la înscrierea în grădinițele din capitală

Din toamna anului trecut, responsabili din educație se laudă cu un sistem nou de înregistrare online a copiilor în grădinițele din capitală, la care s-a lucrat mai bine de patru ani, însă acesta nu funcționează, stârnind nemulțumiri nu doar în rândul părinților. „M-am înregistrat în luna septembrie, însă nu am primit nicio confirmare. La sfârșitul anului trecut, acel sistem nu mai funcționa, dar locuri la grădinița din sectorul nostru nu sunt și nimeni nu știe când vor fi”, se plânge Irina, mamă din Chișinău. Pe 4 ianuarie, șefa interimară a DGETS, Viorica Negrei, a emis un ordin prin care anunța că, din 2.01.2018, copiii vor fi înmatriculați de către directorii de grădinițe, fără a menționa noul sistem online de înregistrare.

Iar după nemulțumirile părinților de pe rețelele sociale, pe 5 ianuarie, Negrei a emis un alt ordin în care a inclus sistemul nefuncțional de înregistrare online, iar într-un comunicat de presă a specificat că abia în ianuarie vor fi procesate toate cererile depuse și vor fi afișate locurile vacante. Din cele 262 de cereri înregistrate de la 1 septembrie 2017, de când a fost lansat sistemul online, nicio cerere nu a fost acceptată. Astfel, egradinita.md include doar cele 130 de grădinițe din oraș, nu și cele din suburbii. În evidență pentru înscrierea la grădiniță sunt circa 20 de mii de copii, care urmează să ajungă în instituțiile preșcolare până în anul 2019.

DGETS se contrazice și favorizează corupția

37.500 de copii sunt înscriși în prezent în grădinițe, dintre care 33.000 au sub trei ani. În mun. Chișinău, sunt 159 de instituții de învățământ preșcolar, 131 dintre care sunt în capitală și 28 – în suburbii. De înscrierile la grădinițele din suburbii e responsabilă administrația publică locală.

Pentru a exclude orice formă de corupție, în 2016 DGETS a emis un comunicat de presă în care anunța că trimiterile se eliberează numai de către comisiile municipale ale DGETS, fără implicarea, înțelegerea prealabilă cu conducătorii instituțiilor de învățământ preșcolar, pentru a exclude factorul corupției. Însă se pare că cei de la direcție încălcă propriile ordine și de la începutul acestui an le permit directorilor de instituții preșcolare să înmatriculeze copiii la grădinițe.

Reprezentanţi ai societăţii civile susțin că astfel taxele de intrare la grădinițe vor crește și mai mult. „Ne-au lăsat fără replică. Prin acest ordin, mita (corupția) a fost legalizată. Locurile la grădinițe vor fi scoase ca la licitație, cine dă mai mult”, susține Cristina Frunză, Chișinău. În 2016, ziarul nostru a publicat mai multe articole despre taxele de înscriere la grădiniţă, acestea variind între 3000 şi 6000 de lei, cea mai scumpă instituţie, conform unui sondaj, fiind Grădinița nr. 215 din sectorul Buiucani. Practica aceasta continuă și în prezent, părinții spunând că obțin ușor un loc în grădinița dorită prin intermediul managerilor de instituții și al plicului cu bani. Directorii de grădinițe nu dețin informații despre numărul copiilor înregistrați online, deoarece datele nu au fost procesate, de fapt, nu au nici locuri libere, grupele în majoritatea instituțiilor preșcolare fiind supraaglomerate.

Codreanu promite transparență, iar directorii nu au habar

Viceprimarul Ruslan Codreanu susține că responsabilii din educație s-au grăbit să lanseze platforma egradinita.md, însă această platformă va aduce mai multă transparență. „Directorii nu au fost instruiți să o utilizeze, platforma nu a fost definitivată, iar administrația s-a grăbit să taie panglica inaugurală. Urmează luna asta să eliminăm lacunele actuale și să instruim directorii, astfel încât toată lumea înregistrată să primească răspunsurile și instrucțiunile pentru etapa ulterioară. Va fi mai multă transparență, iar directorii nu vor mai putea „să urce” sau „să coboare” un copil sau altul în listă, cum era în cazul registrului în format de hârtie. Și directorii nu vor mai putea refuza înmatricularea copilului odată ce a fost înscris în listă și toată informația poate fi verificată online”, susține viceprimarul într-o discuție online cu părinții. Mai mult, acesta cere Direcției Generale Educație, Tineret și Sport să soluționeze toate problemele existente la capitolul înregistrare online până la 20 ianuarie curent.

Sursa: jc.md