mamaplus

Gripa aviară impune noi restricții: Vânzarea de pui în piețe, interzisă

-
//
16.03.2023

Cazurile de gripă aviară au impus noi restricții. Vânzarea la piață a puilor sau bobocilor va fi imposibilă, în acest an, printr-o decizie a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

mamaplus

La piața avicolă din strada Cărbunari, unde a fost echipa noastră de filmare, încăperea destinată comerțului de păsări era pustie, transmite Jurnaltv.md.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "În acest pavilion, în anii trecuți veneau peste 50 de antreprenori, pentru a vinde puiet avicol. Acum, spațiul este gol, odată cu instituirea restricțiilor la vânzarea păsărilor pe tot teritoriul Republicii Moldova."

”Este o măsură pe care trebuie să o respectăm pentru a evita orice risc”, afirmă directorul pieței.

ION PÂNTEA, director interimar, Piața Centrală: "În anii precedenți, pavilionul permanent era ocupat cu comercianți, exista posibilitatea de a procura tineret avicol, permanent erau consumatorii. Dar odată ce este criza respectivă, reieșind din prevederile legale, prevederile actelor subordonate, astfel ne supunem acestor restricții, cu scopul de a evita anume riscuri."

În fiecare sezon, aici veneau aproape 60 de antreprenori. Și în acest an, mulți au solicitat spațiu pentru desfășurarea activității, dar interdicțiile nu permit.

ION PÂNTEA, director interimar, Piața Centrală: "Evident că au fost solicitări de la agenții economici, cu privire la organizarea comerțului, cu privire la amplasarea în pavilion, însă, odată ce sunt aceste norme restrictive, ne ghidăm de aceste norme și le comunicăm agenților că nu este posibil comerțul din Piața Cărbunari a tineretului avicol."

Riscurile nu pot fi excluse, chiar dacă se efectuează diferite norme de profilaxie și control, afirmă medicii veterinari.

VALERIU CROITOR, medic veterinar, Piața centrală: "Se verifică documentele de proveniență, documentele de profilaxie, este certificat veterinar, Forma nr. 1 care se elaborează de la producători. Nu se poate de vândut pasăre în prezent prin piețe."

Oamenii care nu știau de restricții, au venit la piață, dar degeaba.

Interdicția a fost dictată de riscul sporit și persistența virusului gripei aviare în Europa, afirmă responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

ALEXANDRU MANCIU, director adjunct ANSA, specialist pe probleme sanitar-veterinare: "În perioada sfârșitul anului 2022 - începutul anului 2023, totuși se atestă o creștere exacerbată a focarelor de influență aviară. Deja sunt 460 de focare. Cu atât mai mult, acum, primăvară începe și migrarea păsărilor călătoare, care și mai mult potențează riscul apariției focarelor de gripă aviară. Cu regret, la nivel național, perioada cea mai critică este primăvara și toamna, de aceea venim cu diferite mesaje către societate, ca în perioada respectivă să țină păsările închise, ca să evite inclusiv cu păsările sălbatice."

În anul 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate cinci focare de gripă aviară. De la începutul anului curent, a fost înregistrat un caz, în raionul Soroca.