mamaplus

Gravidă cu varicelă, transportată în stare gravă la spital. Femeia a luat boala de la copilul mai mare

-
//
15.07.2022

Caz rar la Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi, unde o pacientă însărcinată este infectată cu varicelă şi se află sub supravegherea medicilor. Pacienta este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, de pe data de 9 iulie 2022. Femeia a luat boala de la celălalt copil al său, pentru că nu era vaccinată şi nici nu trecuse prin boală în copilărie.

„Vorbim despre un caz delicat, deoarece, după cum ştim, varicela este o boală a copilăriei care, de cele mai multe ori, pentru cei mici nu prezintă complicații. Însă, în ceea ce priveşte adulții, lucrurile se schimbă, forma bolii poate fi mult mai severă, cu un risc de complicații majore. Mai mult decât atât, femeile însărcinate fac parte din categoria vulnerabilă în fața bolii”, a declarat medicul Florin Roşu, manager la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Cazul este unul întâlnit foarte rar de către medici, iar complicațiile care pot apărea pot pune în pericol atât viața mamei, cât şi cea a fătului.

„Monitorizarea, pe tot parcursul bolii, este extrem de importantă. Principalele complicații, de natură infecțioasă, care pot apărea în cazul pacientei gravide, cu diagnostic de varicelă, sunt: pneumonia, encefalita, hepatita, artrita şi afectarea vederii”, a mai spus medicul Florin Roşu. 

Specialiştii recomandăm femeilor însărcinate să monitorizeze sarcina prin controale periodice la medic, pentru a evita cazuri în care diferite complicații pot apărea neaşteptat.