mamaplus

Grădinițele din Anenii Noi vor fi deschise în funcție de numărul de părinți vaccinați

-
//
23.08.2021

Grădinițele din orașul Anenii Noi ar putea să se deschidă de la 1 septembrie în funcție de rata vaccinării părinților. Cel puțin asta reiese dintr-o dispoziție semnată de președintele Comisiei Situației Excepționale din orașul Anenii Noi, Alexandr Mațarin.

Într-o postare pe o rețea de socializare, activistul civic, Mihai Bagas, susține că în așa mod autoritățile locale au găsit o cale de ieșire pentru vaccinarea obligatorie.

"În ciuda faptului că nu există vaccinarea obligatorie în Moldova, departamentul de învățământ din Anenii Noi a găsit o soluție la această problemă. Pentru ca autoritățile să poate implementa planul de vaccinare în rândul populației, oficialii locali au stabilit condiții pentru ca copii să poată frecventa grădinițele. Dacă procentul vaccinărilor în rândul părinților, ai căror copii frecventează grădinița, este mai mic decât cel propus, atunci grădinițele nu vor fi deschide. Iată cum oficialii locali au găsit soluția pentru vaccinarea obligatorie. Și credeți-mă, acesta este doar începutul", a comentat Mihai Bagas.

Primarul orașului Anenii Noi, Mațarin Alexandr, a spus că Comisia Situații Excepționale a orașului Anenii Noi a decis să se informeze despre rata vaccinării în rândul părinților cu copii la grădiniță în baza metodologiei primite de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

"În baza metodologiei primite de la minister, a fost convocată Comisia Situații Excepționale a orașului Anenii Noi pe data de 19 august 2021. S-a luat decizia cu privire la redeschiderea grădinițelor de la data de 1 septembrie 2021. 

Reieșind din cerințele  metodologiei, sunt prevăzute  4 metode de frecventare a grădinițelor de copii. Dat fiind faptul că nu dispunem de toată informația necesară pentru a lua o decizie finală, Comisia a hotărât de a ne informa cu privire la mai mulți parametri, inclusiv rata vaccinării părinților. 

În dependență de informația primită se va lua decizia cu privire la metoda deinstituționalizare a copiilor, prevăzută în metodologia Ministerului Educațieii, Culturii și Cercetării", a explicat Mațarin Alexandr.