mamaplus

Eugen Doga este astăzi omagiat. Maestrul împlinește 86 de ani

-
//
01.03.2023

Maestrul Eugen Doga este astăzi omagiat. Celebrul compozitor îşi serbează cea de-a 86-a aniversare.

mamaplus

Eugen Doga s-a născut în satul Mocra din regiunea transnistreană, azi, raionul Rîbnița. El este unul dintre cei mai renumiți artiști din Republica Moldova, care au dus faima țării noastre pe întreg mapamondul.

Pe vremea Uniunii Sovietice, Eugen Doga a obținut titlurile de Maestru emerit al Artei și Artist al Poporului. La finele anilor ’90, s-a ales cu decorațiunea Ordinul Republicii în Republica Moldova și cu mențiunea și Medalia de Aur „Omul Secolului” în SUA.

În anul 2000 Eugen Doga a obținut Ordinul Steaua României în grade de ofițer, iar în anul 2008, Ordinul pentru merite în fața patriei în Rusia. Tot în 2008 a obținut Premiul de Stat și titlul „Laureat al Premiului de stat” în Republica Moldova.

Maestrul a semnat coloana sonoră a peste 200 de filme, iar "Gingaşa şi tandra mea fiară" este recunoscut drept cel mai frumos vals de dragoste din lume. Piesa a fost inclusă de UNESCO pe locul 4 în topul capodoperelor muzicale ale secolului 20.

„Eu niciodată nu m-am străduit ca să fac muzică care să placă lumii. Eu, de fapt, descifrez muzica de pe fețele spectatorilor care stau în sală, eu descifrez muzica din imaginea pe care mi-o creez eu atunci când stau la pian. Acolo este toată muzica, iar pe planul întâi-tot publicul meu, este toată admirația în interiorul meu”, spunea marele compozitor în cadrul unui interviu.

Acum 6 ani, în cinstea lui Eugen Doga a fost numită unica stradă pietonală din Chișinău.