mamaplus

Doi pacienți cu anevrism de aortă, operați cu succes grație unei tehnici minim invazive la Spitalul Clinic Republican

-
//
05.10.2023

Chirurgii endovasculari ai Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” continuă să înregistreze succese în realizarea operațiilor minim invazive, și anume în intervențiile EVAR.

mamaplus

De la prima operație EVAR (septembrie anul 2022) până în prezent au fost făcute 13, două dintre aceste cazuri au fost realizate săptămâna trecută, iar până la finele acestui an se preconizează încă 4. Toate intervențiile au fost efectuate cu success, iar toți pacienții au fost externați acasă în stare bună.

Amintim, că procedura EVAR (Endovascular Aortic Repair) este o metodă intervențională prin care se poate implanta o endoproteză (un stent graft, o proteză plasată în interiorul vasului) în aortă prin abord arterial transfemural percutana, pacienților diagnosticați cu anevrism de aortă.

Anevrismul de aortă este o dilatare, care se produce la nivelul celei mai mari artere a corpului: aorta. Dacă nu este tratat la timp, anevrismul aortic crește în dimensiuni și se poate rupe, provocând sângerări periculoase, ce pot duce la deces.

Avantajele procedurile EVAR: incidența diminuată a complicațiilor majore intra și postoperatorii, durata de spitalizare și perioada de recuperare sunt mult mai scurte (2-3 zile în comparație cu 7-10 zile).

Toate intervențiile chirurgicale sunt acoperite de către CNAM. Pe viitor, la SCR ”Timofei Moșneaga” se preconizează implementarea acestei metode și în cazurile de urgență de anevrism rupt și disecțiile de aortă.