Dezastru în cantinele şcolilor din Bălţi. Bucatele se prepară în condiții insalubre

Dezastru în cantinele şcolilor din Bălţi. Bucatele se prepară în condiții insalubre

-
//
21.08.2017

Fiecare a cincea cantină din instituțiile de învățământ din Bălți riscă să fie închisă din toamnă din cauza condițiilor insalubre în care se prepară bucatele pentru elevi. Declarația aparține inspectorilor ANSA care au depistat mai multe nereguli după ce au verificat toate blocurile alimentare din școlile și grădinițele din municipiu.

Dezastru în cantinele şcolilor din Bălţi. Bucatele se prepară în condiții insalubre

Mai mult, deși au rămas doar câteva zile până la începutul noului an de studii, în instituţiile de învăţământ încă au loc reparaţii.

Potrivit şefului Direcție Municipale pentru Siguranța Alimentelor, Iurie Postolachi, bucătăriile din 27 de școli și grădinițe au nevoie de reparaţii capitale.

"Practic în 20 de procente din instituții vom fi nevoiți să suspendăm activitatea blocurile alimentare dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare", a declarat Iurie Postolachi, şef de direcție ANSA. 

Blocul alimentar din Liceul Teoretic "Bogdan Petriceicu Hașdeu" nu a fost renovat de trei decenii. Utilajul folosit la prepararea bucatelor funcţionează din 1989.

"Aici coacem diferite plăcințele, acestea sunt niște rezervoare dar ele deja de mult nu le utilizăm. Acum ele doar stau aici, ocupă locul, cred că vor fi scoase.Totul aici trebuie schimbat, ferestrele, de pus teracotă", a declarat Iulia Romandaş, şefa cantinei de la Liceul Teoretic "Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Bălţi. 

Directorul are și o explicație.

"Dacă am fi hrănit un număr mai mare de copii am fi fost nevoiți să investim aici, dar acum avem obiecte mult mai importante. Acoperișul a fost un obiect construit din două surse bugetare în doi ani de zile", a spus Dumitru Babin, directorul Liceului Teoretic "Bogdan Petriceicu Hașdeu" din Bălţi.

Nici normele antiincendiare nu sunt respectate în unele şcoli.

"În majoritatea instituțiilor de învățământ se petrec reparații. Stingătoarele lipsesc, schemele de evacuare nu sunt", a declarat şeful Departamentului Nord DSE, Lilian Botnariuc. 

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică atrag atenţia că sănătatea copiilor este în pericol din cauza faptului că alimentaţia lasă de dorit.

"La examinarea meniurilor s-a constatat o deficiență de proteine de origine animală prin diminuarea cantitativă a acestora, conținutul redus de legume și fructe proaspete", a declarat şeful adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți, Vasile Moraru. 

În urma controalelor s-a mai constatat că sălile de clasă sunt supraaglomerate, nu sunt iluminate corespunzător, iar mobilierul nu corespunde vârstei.

În Bălți activează, în prezent, 24 de școli și 33 grădinițe.

Sursa: Publika.md