mamaplus

Crește alarmant numărul cazurilor de COVID! Specialiștii dau vina pe relaxarea restricțiilor

-
//
15.02.2023

Crește alarmant numărul cazurilor de COVID. O confirmă și medicii de la nordul țării. La Bălți, în numai două săptămâni, au fost testate pozitiv 124 de persoane. Șapte au ajuns la reanimare. Potrivit specialiștilor, și numărul cazurilor de gripă și infecții respiratorii crește în ritm îngrijorător, transmite www.tv8.md.

mamaplus

„Începutul lunii februarie 2023 se caracterizează printr-o creștere a numărului infecției cu coronavirus față de aceeași perioadă din 2022”.

„Prima săptămână a lunii februarie au fost înregistrate 48 de cazuri, a doua săptămână a lunii februarie – deja 76. În fiecare zi sunt tot mai multe cazuri”.

„Cresc și infecțiile sezoniere, în prima săptămână a lunii februarie, s-a înregistrat o creștere a bolilor virale respiratorii. În prima săptămână au fost înregistrate 49, acum o săptămână numărul era cam 411, 425.A doua săptămână a lunii februarie este deja 546, mai mult cu 50 de cazuri”.

Din numărul total al persoanelor infectate, 50 de pacienți sunt internați în Spitalul Clinic Bălți, iar 7 în secția de terapie intensivă.

„50 de pacienți cu Covid-19 au fost internați în secția de boli infecțioase a Spitalului Clinic Bălți. Pacienții sunt în stare moderată, 7 dintre ei sunt în terapie intensivă. De asemenea, 4 copii au fost internați cu infecții sezoniere, starea acestora este bună”.

Specialiștii în sănătate publică consideră că creșterea incidenței este cauzată de relaxarea restricțiilor și nerespectarea măsurilor de protecție a cetățenilor. Între timp, unii oameni afirmă că pandemia s-a terminat iar virusul nu îi mai poate afecta.

„Cândva, o purtam, dar acum nu mai port”.

„Încercăm să bem ceva, încercăm să mergem mai puțin acolo unde sunt mulți oameni 0,14. Bem vitamine, până când că nu ne îmbolnăvim, totul este bine”.

„Este necesar să ne îmbrăcăm în funcție de sezon, mai ales acum acest lucru este evident pentru tineri”.

Din cele 546 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 60% sunt copii. Experții în sănătate publică recomandă respectarea tuturor măsurilor epidemiologice și vaccinarea împotriva Sars-Cov-2.