În acest an, sfințirea coșului pascal este interzisă atât în curțile cât și interiorul bisericilor. Astfel, ministrul Apărării, Pavel Voicu a anunțat cum va avea loc această procedură. Modalitatea de sfințire diferă de la o localitate la alta. Dacă în sate, preoții vor trece pe la porțile gospodăriilor oamenilor și le va sfinți bucatele, atunci, acest lucru este inadmisibil să fie practicat în Chișinău, din motiv că e prea mare fluxul de oameni.
Ministrul Apărării a informat că a fost luată decizia ca slujbele în biserică să fie desfășurate fără enoriași.
„Sfințirea merindelor nu se va întâmpla în biserici sau în curțile acestora. În sate, localități sau orășele în care este posibil, cetățenii vor scoate cozonacii și merindele la poartă, iar preoții vor merge pe străzi și vor sfinți aceste merinde. A fost dificil să primim aceste indicații””, a declarat Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit lui Voicu, în Chișinău sau în orașele mai mari nu este permisă această procedură pentru că sunt prea mulți cetățeni.
„Dacă mergem în transport sau lift împreună, este riscul să ne contaminăm. Există riscul să dăm lupta contra COVID-19 peste cap și să începem lupta din nou. Din acest motiv, Mitropolia va sfinți cozonacii la întreprinderile unde se produc aceștia. Astfel, oamenii pot procura deja cozonacii sfințiți”, a punctat Pavel Voicu.
De asemenea, începând de astăzi și până pe 18 aprilie, în municipiul Chișinău va fi organizat comerțul ambulant cu produse de panificație, în conteztul sărbătorilor pascale.
Iarmaroacele vor activa între orele 07:00 și 16:00, produsele de panificație urmând a fi vândute din automagazine sau tonete.
Producătorii sunt obligați să asigure și să respecte normele pentru prevenirea infecției cu COVID – 19, adică să dispună de mănuși și măști de protecție. O altă regulă stabilită este că unitățile comerciale trebuie să fie amplasate la distanță de cel puțin 3 metri una de alta.