mamaplus

Cât este de importantă alăptarea la sân: Recomandările specialistului

-
//
13.03.2024

Doctorul din România Ilinca Tranulis a vorbit în cadrul unui podcast despre importanța alăptatului corect, impactul fiziologic și emoțional al alăptării la sân, precum și comparația dintre sânul mamei și alimentația cu biberon. Totodată, specialistul a vorbit despre alăptarea după operația cezariană, alegerea laptelui praf, diversificarea alimentației, precum și gestionarea alergiilor alimentare.

mamaplus

Importanța alăptatului corect pentru sănătate

Potrivit Ilincăi Tranulis, dacă limba se poziționează corect în cavitatea bucală în timpul înghițitului de salivă, pe tot parcursul vieții și în timpul repausului avem dantura okay, vorbim corect, avem înghițit de mâncare și mestecat corect. „Dacă nu se întâmplă lucrurile astea, limba s-ar putea să stea pe căile respiratorii, fapt care duce la hipertensiune, infarct și altele”, a spus doctorul în cadrul podcastului „Boabe de cunoaștere”, transmite Știri.md.

Specialistul spune că alăptatul corecți, care nu este cu chin, cu pompat, care funcționează din toate punctele de vedere, ne ajută până la bătrânețe.

Biberon vs. sânul mamei

„Nu există doi sâni la fel și nu există două cavități bucale de bebeluși la fel și nu există ceva care să se adapteze perfect. Sânul mamei se mulează foarte bine în cavitatea bucală a copilului și nu o deformează. Pe când orice tip de biberon este mereu mai tare decât sânul. De aici pot apărea probleme. Așadar, acest lucru este unic pentru fiecare cuplu mamă-copil”, a explicat Ilinca Tranulis.

Beneficiile fiziologice ale alăptării la sân

Specialistul spune că alăptarea la sân este hrana perfectă pentru copil. Corpul mamei știe ce fel de lapte ar trebui să producă în funcție de momentul nașterii.

„Dacă naște un copil prematur, laptele ei va fi adaptat și el va ști că copilul are nevoie de mai multe proteine. De asemenea, știe ce sex este copilul. Compoziția laptelui se schimbă de la un minut la altul, se schimbă pe parcursul zilei, se schimbă de la o zi a copilului și până când ea decide să nu mai alăpteze. Dacă pui un copil bolnav la sân, el prin salivă transmite pe pielea mamei că este bolnav și că are nevoie de anticorpi și mama va produce mai mulți anticorpi pentru boala respectivă”, a mai spus doctorul. 

Beneficiile psiho-emoționale ale alăptării la sân

„Emoțional, cumva, mama este mult mai atentă față de copil. Hormonal, mama este într-o conexiune mai bună cu copilul. Alăptatul care merge bine și din punctul de vedere al cantității, și din punct de vedere dureros, este ca un împlinitor pentru mamă. Astfel se secretă hormoni care îi dau o stare de bine, o ajută să doarmă mai bine. Din păcate, acest lucru de la biberon nu-l putem obține”, a explicat Ilinca Tranulis. 

Alăptarea după operația cezariană

Medicul spune că atunci când mama este separată mai mult timp de copil, trebuie să se mulgă de una singură cu pompa, cu mâna, cu orice, pentru că astfel corpul va ști că trebuie să producă lapte. 

„Astfel tu stimulezi lactația, cumva corpul înțelege că trebuie să producă lapte. După aia, ai luat copilul și trebuie să stai cât mai mult cu el, mai puțin separat. Eu aș propune mamelor doar să încerce, pentru că știu că este greu, nu numaidecât să-l țină toată noaptea. Eu le-aș propune să stea cu el cât mai mult. De asemenea, aș recomanda să nu i se dea lapte praf”, spune specialistul.

Suplimentarea cu lapte praf

Potrivit medicului, dacă ai un copil care suge, nu doare, simți că trage, se aud înghițituri, copilul este liniștit, atunci cel mai probabil el se descurcă bine la sân. Atunci, spune Ilinca Tranulis, ar trebui să te întrebi dacă este necesar acest lapte praf. 

„Dacă e o situație inversă, da, s-ar putea ceva să nu fie în regulă, dă-i însă o cantitate mică, nu-i da mult în primele zile. Dacă îi dai 30 ml de lapte praf care se digeră mai greu, el va dormi, dar cine va stimula sânul în acest timp?”, susține specialistul. 

Lapte matern vs. lapte praf

„Sunt mame care simt nevoia de control. Alăptatul nu este despre control. Tu vrei să știi că el a băut cât scrie pe cutia de lapte praf, dar de ce? Aia e o aproximare generală. Controlul ăsta ne stresează și ne împinge spre cifre exacte. Din nou, trebuie să poți să vezi în ansamblu ca să poți fi confortabil cu alăptatul”, spune aceasta.

Cum alegem laptele praf

Medicul spune că, în principiu, nu părintele alege formula laptelui praf, ceea ce ar fi foarte complicat. De obicei, acesta este sfătuit de medicul de familie sau de medicul pediatru.

„Cel mai important e cum reacționează copilul la acea formulă. Ea poate fi minunată, însă copilul să aibă dureri. Atunci, schimbi și alegi ceva ce merge bine. Eu sunt pentru hrănire cu lapte praf la cerere”, spune doctorul. 

Cât despre înțărcare, aceasta spune că nu are nicio recomandare, întrucât totul diferă de la caz la caz. Potrivit ONU, este necesară alăptarea exclusivă a copilului până la șase luni. De asemenea, specialiștii recomandă să nu mai alăptezi copilul la vârsta de un an.

„Copilul se înțarcă sigur, la un moment dat. Este okay să-l alăptezi la patru ani”, a mai adăugat specialistul.

Diversificarea

Ilinca Tranulis spune că a fost o perioadă când părinții care hrăneau copiii cu lapte praf erau sfătuiți să înceapă diversificarea pe la patru luni. Totuși, acum nu mai este așa. Ea recomandă diversificarea la șase luni, atunci când nevoile copilului cresc. 

„Atunci, trebuie să-i dau ceva nutritiv, hrănitor, plin de nutrienți. Trebuie să-l trec prin toate grupele alimentare și repejor. Cam până la un an eu trebuie să-i dau toți alergenii. Recomandarea mea generală este să începem în jurul prânzului, cu câteva legume, introducem carnea repejor, după adăugăm și puțin unt sau ulei și avem o masă completă, super nutritivă. După aia, începi să-i dai și fructe, legume și altele”, a mai spus specialistul.

Vizualizați întregul podcast mai jos: