mamaplus

Când va începe vaccinarea anti-COVID-19 cu a treia doză în țara noastră?

-
//
25.11.2021

De săptămâna viitoare în Republica Moldova va începe vaccinare anticovid cu a treia doză. Primii care-şi vor putea administra aşa-numita doză "booster" sunt medicii şi persoanele care suferă de boli grave. Autoritățile se arată îngrijorate de rata scăzută de vaccinare şi se pregătesc pentru combaterea unui nou val al pandemiei, care s-ar putea abate asupra Republicii Moldova odată cu creşterea numărul de infectări în țările Europene.

Administrarea celei de a treia doze va începe pe 29 noiembrie, în prima zi a săptămânii viitoare. Aşa-numitul "booster" e prevăzut doar pentru persoanele care s-au vaccinat cu a doua doză cu cel puțin jumătate de an în urmă. Excepție fac cei imunizați cu vaccinul Johnson, care îşi pot administra a treia doză după doar două luni. De săptămâna viitoare, la centrele de vaccinare vor fi aşteptate mai întâi  persoanele din grupurile de risc.

În ultima săptămână Republica Moldova înregistrează o scădere cu 20 la sută a numărului de infectări cu covid. În prezent, în spitale sunt internați peste cinci mii de pacienți dintre care 44 sunt în stare extrem de gravă. Majoritatea raioanelor au trecut la cod galben de alertă epidemiologică. Doar municipiile Chişinău şi Bălți de află sub cod portocaliu.

Codul roşu a rămas în vigoare doar în regiunea transnistreană unde se înregistrează jumătate din numărul total de îmbolnăviri din Republica Moldova. Chiar dacă s-a decis anularea unor restricții, care a permis redeschiderea sălilor de concerte sau a teatrelor, autoritățile avertizează că unele măsuri ar putea fi impuse din nou din cauza pericolului altui val al pandemiei.

În Republica Moldova se atestă o incidență de îmbolnăviri de 145 de cazuri la 100 de mii de persoane. Rata de vaccinare anticovid rămâne la aproape la acelaşi nivel de 27 la sută de câteva săptămâni.