mamaplus

Azi este Ziua Internațională de Conștientizare a risipei alimentare

-
//
29.09.2023

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) este marcată la 29 septembrie. Tema din acest an este: „Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente: Luarea de măsuri pentru a transforma sistemele alimentare”.

mamaplus

Ziua Internaţională de Conştientizare a Pierderii şi Risipei de Alimente este o oportunitate de a chema la acţiune atât publicul (autorităţile naţionale sau locale), cât şi sectorul privat (întreprinderi şi persoane), să prioritizeze acţiunile şi să avanseze cu inovarea pentru a reduce pierderile şi risipa de alimente în vederea restabilirii şi reconstruirii sistemelor alimentare mai bune şi rezistente.

Reducerea pierderilor şi a risipei de alimente este esenţială într-o lume în care numărul persoanelor afectate de foame a crescut lent din 2014, iar tone de alimente comestibile se pierd şi/sau se irosesc în fiecare zi.

La nivel global, aproximativ 13% din alimentele produse se pierd între recoltare şi vânzarea cu amănuntul, în timp ce se estimează că 17% din producţia globală totală de alimente este risipită în gospodării, în serviciile alimentare şi în comerţul cu amănuntul, toate împreună.

UE risipește anual 153 de milioane de tone de alimente, o cantitate mai mare decât cea importată.

Pierderile şi risipa de alimente subminează sustenabilitatea sistemelor noastre alimentare. Atunci când alimentele sunt pierdute sau irosite, toate resursele care au fost folosite pentru a produce aceste alimente – inclusiv apă, pământ, energie, muncă şi capital – se irosesc.

În plus, eliminarea pierderilor de alimente şi a deşeurilor în gropile de gunoi, duce la emisii de gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice. Pierderile şi risipa de alimente pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra siguranţei alimentare şi disponibilităţii alimentelor şi pot contribui la creşterea costului alimentelor.

Sistemele noastre alimentare nu pot fi rezistente dacă nu sunt durabile, de unde rezultă că trebuie să ne concentrăm pe adoptarea unor abordări integrate menite să reducă pierderile şi risipa de alimente. Sunt necesare acţiuni la nivel global şi local pentru a maximiza utilizarea alimentelor pe care le producem.

Introducerea de tehnologii, soluţii inovatoare (inclusiv platforme de comerţ electronic pentru marketing, sisteme mobile retractabile de procesare a alimentelor), noi moduri de lucru şi bune practici pentru a gestiona calitatea alimentelor şi pentru a reduce pierderile şi risipa de alimente sunt esenţiale pentru implementarea acestei schimbări transformatoare, scrie Agerpres.ro.