Află ce riști dacă postezi pe internet testele sau rezolvările la examen

Află ce riști dacă postezi pe internet testele sau rezolvările la examen

-
//
07.06.2016

Ministerul Educației a documentat toate cazurile de publicare pe internet a testelor sau rezolvărilor la examenul de matematică, clasa a IX-a, și va sesiza Inspectoratul General al Poliției.

Află ce riști dacă postezi pe internet testele sau rezolvările la examen

Asta pentru a identifica și sancționa, conform legislației în vigoare, persoanele care au făcut postarea, relatează NOI.md.

Potrivit prevederilor Codului contravențional, publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, precum și a soluțiilor la acestea pînă la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se sancționează cu amendă.

Astfel, pentru persoanele fizice amenda constituie 1000-3000 de lei, iar pentru persoanele juridice amenda este de 5000-8000 de lei.

Amenzi între 5000 și 8000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată, acestea urmînd să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Dacă persoana care publică subiectele este unul dintre candidații la bacalaureat/examenul de absolvire a gimnaziului, candidatului i se anulează lucrarea.

Menționăm că, în vara anului 2015, au fost întocmite și transmise în instanța de judecată pentru aplicarea amenzii contravenționale 14 procese verbale cu privire la contravenții, inclusiv în 4 cazuri au fost identificați contravenienți persoane juridice.

Sursa: NOI.md