Afaceri cu sănătatea oamenilor. Cum sunt înşelaţi unii moldoveni să se trateze cu medicamente de contrabandă

Afaceri cu sănătatea oamenilor. Cum sunt înşelaţi unii moldoveni să se trateze cu medicamente de contrabandă

-
//
17.12.2014

În fiecare weekend, zeci de moldoveni stau la coadă la uşa cabinetului unui medic din străinătate. Ies de acolo cu sacoşe pline cu medicamente pe care dau un pumn de bani și speră că se vor vindeca. Doar că aceste preparare sunt de contrabandă.

Afaceri cu sănătatea oamenilor. Cum sunt înşelaţi unii moldoveni să se trateze cu medicamente de contrabandă

Responsabilii de autorizarea şi verificarea unor astfel de afaceri jură că nu știu ce vinde acest medic, deși unii dintre ei i-au dat în chirie un spaţiu unde să-și desfășoare activitatea, iar alții i-au oferit licență de activitate. 

Ani la rând, în fiecare sâmbătă şi duminică, zeci de oameni de prin toate regiunile ţării stau la coadă la un cabinet de fitoterapie al profesorului în medicină tradiţională, chinezul Qin Chunlin.

"Îmi spune diagnoze, ne dă medicamente şi noi ne simţim foarte bine", a spus o pacientă.

Şi reporterul nostru a mers la o consultaţie, cu o camera ascunsă. Doar în câteva clipe a şi fost înştiinţat de ce boli ar suferi şi cât trebuie să achite pentru tratament.

"Aveţi un chist ovarian şi rinichii trebuie trataţi. Dacă vă veţi trata, vă va costa 950 de lei", a menţionat doctorul.

Medicul afirmă însă că se află şi activează în Moldova legal şi că nu şi-ar permite nicio abatere: "Lucrez aici de 20 de ani. Am toate actele, inclusiv licenţă. Am şi acte pentru comercializarea medicamentelor".

Am cerut explicaţii de la Agenţia Medicamentului, responsabilă pentru înregistrarea preparatelor care se vând pe piaţă. Iată ce am aflat:

 "Sunt nelegale sau cel puţin nu au trecut pe la noi, nu avem treabă cu ele şi discuţia noastră nu se leagă", a declarat directorul Agenției Medicamentului, Alexandru Coman.

Potrivit legislaţiei, orice preparat medicamentos, inclusiv din plante, trebuie să fie înregistrat obligatoriu la Agenţia Medicamentului, şi doar apoi să ajungă pe piaţă.

De la Camera de Licenţiere aflăm care ar trebui să fie în realitate domeniul de activitate al acestui cabinet medical.

"Acordarea asistenţei medicale în domeniul medicinei tradiţionale, fitoterapie. Pentru prima oară aud că dumnealui vinde medicamente. Am putea spune sigur că sunt medicamente de contrabandă", a explicat şeful adjunct de direcție la Camera de Licenţiere, Sergiu Melnic.

Şi dacă până acum nicio instituţie de stat în drept să efectueze verificări nu făcut niciun pas pentru a curma ilegalităţile de aici, am hotărât să invităm noi poliţiştii să facă un control inopinat.

Sursa