40% din inteligenţa unui copil este moştenită de la părinţi

40% din inteligenţa unui copil este moştenită de la părinţi

-
//
19.03.2014

Aproximativ 40% din inteligenţa unui copil este moştenită de la părinţi, potrivit rezultatelor celui mai mare studiu genetic efectuat pînă în prezent, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland (Australia), informează dailymail.co.uk.

40% din inteligenţa unui copil este moştenită de la părinţi
   
Procentul este mai mic decît estimările anterioare, iar rezultatele acestui studiu sugerează că inteligenţa este influenţată de mai multe gene a căror activitate trebuie analizată prin cumulare.
   
Rezultatele acestui studiu alimentează şi mai mult dezbaterile privind inteligenţa, mai precis în ce măsură este un produs al moştenirii genetice, respectiv al factorilor de mediu.
   
Autorii studiului au utilizat date genetice (mostre de ADN) şi evaluări ale coeficientului de inteligenţă în cazul a 18.000 de copii, cu vîrste cuprinse între 6 şi 18 ani, din patru ţări - Australia, Olanda, Marea Britanie şi SUA.
   
Profesorul Beben Benyamin, coordonatorul studiului, spune că au analizat relaţiile între tiparele de diferenţe în ADN-ul copiilor şi tiparele de diferenţe în coeficientul de inteligenţă.
   
Cercetătorii au descoperit - eliminînd factorii de mediu - că între 20 şi 40% dintre variaţiile în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă în copilărie sînt rezultatul factorilor genetici. Studiile anterioare indicau o variaţie de 40 - 50%.
   
Analizele au stabilit că gena FNBP1L are o importanţă semnificativă în ceea ce priveşte nivelul de inteligenţă în copilărie. Studii anterioare au stabilit că aceeaşi genă este cea mai importantă în prezicerea nivelului de inteligenţă la vîrsta adultă.
   
Înţelegerea factorilor care influenţează inteligenţa este importantă: coeficientul de inteligenţă este o bună modalitate de a prezice speranţa de viaţă, rezultatele şcolare şi profesionale, precum şi nivelul veniturilor la vîrsta adultă, spune Benyamin.