Pesto de vinete poate fi folosit, în cea mai clasic mod, drept condiment pentru paste. Se potrivește perfect cu paste lungi, precum spaghete și bucatini, dar este la fel de apreciat și în combinație cu pastele scurte, mai ales cele care „prind” bine sosul.
O variantă gustoasă pot fi pastele cu pesto de vinete și ricotta, pentru o consistență și mai cremoasă și un preparat foarte proaspăt.
Pentru un aperitiv sau o cină cu prietenii, poți folosi pesto de vinete pe bruschetă, favorizând poate folosirea pâinii integrale care va da și mai multă aromă întregului.
Speli, ștergi și crestezi vinetele, făcând 4 bucăți ușor distanțate. Le așezi pe o tavă și le dai la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, sau până când pulpa este moale, la 180°C.
Odată fierte, cureți vinetele de coajă. Scurgi bne pulpa de zeama pe care o lasă în urma coptului, apoi o tai în bucăți mici și o transferi într-un bol de mixer.
Adaugi coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Pu apoi și migdalele decojte și ușor prăjte, și după gust, parmezanul, usturoiul și jumătate de linguriță de sare. Amesteci totul până obții o consistență granuloasă, adaugi uleiul și amesteci scurt.
Odată ce e gata sosul, îl transferi într-un bol sau borcan și îl ornezi cu frunze de mentă.
Pesto-ul de vinete se poate păstra câteva zile la frigider, având grijă să îl acoperi cu un strat subțire de ulei pentru a nu se oxida.