Se apropie una din cele mai importante sărbători ale creștinilor – Învierea Domnului. Așa cum spune tradiția, în zilele dinaintea Paștelui, gospodinele Moldovei prepară bucate tradiționale și vopsesc ouăle. Regina mesei de Paște este pasca sărată cu brânză de vaci. Cum se prepară această pască tradițională moldovenească, vezi în continuare. Spor la treabă!
Începem să preparăm aluatul pentru pasca sărată, numit de bucătari și ”Pâine obișnuită presărată”. Amestecăm cele 20 g de drojdii cu jumătate de pahar de lapte, adăugăm 2 ouă, 1 pahar de lapte, sare, zahăr, sare, amestecăm, punem la loc cald pentru 1 oră, acoperind aluatul cu pânză.
Apoi adăugăm făina rămasă, laptele, facem plămădeala, lăsăm să se „odihnească” timp de 25-30 minute.
Brânza pentru umplutură se amestecă cu sare şi un ou. Aluatul se împarte în 2 părţi inegale – 60 şi 40%. Partea mai mare, după ce i s-a dat formă sferică, se întinde, stratul rotund obţinut se pune într-o formă sau tavă pentru pâine cu borduri înalte, unsă cu ulei. Restul aluatului se împarte în două, se formează 2 torsade.
O torsadă se plasează circular lângă bordură. Cealaltă se împarte în 2 părţi, una dintre care se mai împarte în două. Cele trei torsade obţinute se plasează pe pască în formă de cruce.
Brânza amestecată cu sare şi ouă se pune în cele patru compartimente obţinute. Pasca se unge cu ou bătut, se coace la temperatura de 180 de grade timp de 35-40 minute. Gradul de pregătire al produsului se determină cu ajutorul beţişorului de lemn – la străpungere pe el nu trebuie să rămână aluat.