mamaplus

Cel mai gustos Gulaș unguresc. Rețeta pas cu pas

0
//
11.11.2020

Astăzi vom prepara împreună o rețetă cu specific unguresc, pe care dacă nu ai gustat-o în țara ei de baștină, ai putea să o gătești la tine acasă fără nicio problemă. Pentru asta nu ai nevoie decât de o pungă mare cu ingredientele necesare și neapărat dispoziția bună. Să trecem la treabă!

Complexitate
Mediu
Timp de gătit
2h 0m
Ingredientele
3 cepe roșii
50 ml ulei
500 g carne de vițel
sare
2 linguri de boia de ardei dulce
apă
3 cartofi medii
un ardei Kapia
2 morcovi
100 g țelină
o roșie mică
3-4 căței de usturoi
Aluatul pentru găluște:
un ou
un vârf de cuțit de sare
80 g făină + 20 g făină pentru întins
Preparare

Ceapa se curăță, se spală și se taie cubulețe, după care se călește în 50 ml ulei. Se adaugă carnea tăiată cubulețe și se prăjește puțin pe toate părțile, după care se pune o linguriță de sare, două linguri de boia de ardei dulce și apă, cât să acopere carnea. Se lasă să fiarbă până când carnea este pătrunsă bine și se completează cu apă dacă este necesar, deoarece boiaua se poate arde și se poate amărî dacă nu are apă.

Se curăță cartofii de coajă, se spală, se taie cubulețe și se pun într-un castron, acoperiți cu apă rece.

Ardeiul se curăță, se spală și se toacă. Morcovii se curăță de coajă, se spală și se feliază. Țelina se curăță, se spală și se taie în bucăți mari. Roșia se decojește (se spală, se crestează în vârf și se scufundă în apa fierbinte pentru jumătate de minut, apoi se decojește) și se taie mărunt. Usturoiul se curăță, se spală și se feliază. Toate aceste legume se pun peste carne, după ce aceasta s-a pătruns bine, împreună cu o linguriță de sare și se completează cu apă cât să le acopere. Se lasă să fiarbă și se mai completează cu apă dacă este necesar.

Între timp, se pot pregăti găluștele: se bate oul cu sarea și se adaugă, treptat, făina. Se frământă cu mâna, un aluat compact, moale. Se înfăinează masa de lucru și se împarte aluatul în 3-4 părți. Din fiecare bucată se formează niște baghete lungi, bine înfăinate. Cu ajutorul unui cuțit, se taie felii groase de circa 1 cm. Se înfăinează și cuțitul pentru că este posibil să se lipească de aluat. Se lasă găluștele să se zvânte până când sunt pătrunse și legumele, după care se pun în mâncare și se lasă să fiarbă 15-20 de minute. După ce mâncarea este gata, se ia de pe foc și se acoperă cu un capac, lăsând găluștele să se mai umfle.

Gulașul unguresc se servește cu pătrunjel verde.