Pentru multe femei, ziua începe cu jogging, pentru ele acest lucru este la fel de obișnuit ca și dușul sau cafeaua de dimineață. În timpul sarcinii, multe obiceiuri trebuie să se schimbe și apare întrebarea: este sau nu permis alergatul în timpul sarcinii?
Dacă faceți jogging în mod regulat, sarcina decurge fără complicații și după consultul medical, ginecologul permite exercițiile fizice, atunci puteți continua acest tip de sport până la mijlocul celui de-al doilea trimestru de sarcină.
Dacă însă, femeia nu a făcut sport până la sarcină, atunci nu este recomandat să înceapă să facă jogging fiind deja însărcinată, deoarece o astfel de activitate poate provoca leziuni sau poate perturba circulația sângelui către făt.
Pentru orice întrebare legată de alergatul în timpul sarcinii, este mai bine să vă adresați medicului dvs, deoarece există mai multe contraindicații și complicații care apar individual, și doar medicul poate decide în cazul dvs. dacă este permisă această activitate sau nu.
Când este permis alergatul în timpul sarcinii?
Dacă sportul pentru dvs. este un mod de viață, încetarea bruscă a activităților fizice poate chiar să vă afecteze grav starea fizică și psihică. Se recomandă să consultați medicul dvs. și împreună să întocmiți un grafic cu exercițiile fizice care să permită evoluarea sarcinii în condiții de siguranță.
În timpul activității fizice, gravida trebuie să monitorizeze pulsul și respirația, să întrerupă joggingul prin mers alert și să-și monitorizeze în mod constant starea fizică.
Dificultăți de respirație, senzație neplăcută în abdomen, spotting, toate acestea sunt motive pentru a vă opri imediat și de a merge la un consult medical.
Se poate întâmpla ca în momentul alergării să aveți dureri de spate, în acest caz, puteți folosi un bandaj.
Când NU este permis alergatul în timpul sarcinii?
Medicii nu recomandă să experimentați înainte de sarcină, în cazul în care nu ați alergat în mod regulat până la sarcină. Problema este că, în timpul alergării, organele interne vibrează, ceea ce nu este indicat pentru uter.
Trebuie amintit și faptul că în timpul alergării, sarcină suplimentară cade pe genunchi, precum și asupra sistemului cardiovascular. Sângele poate fi îndreptat de la bazin spre mușchi, ceea ce duce la hipoxie.
De asemenea, în timpul sarcinii corpul femeii produce relaxină, o substanță care slăbește articulațiile și nașterea decurge mai ușor, dar în timpul joggingului probabilitatea de a răni articulațiile este foarte mare.
Prin urmare, femeile care nu au făcut jogging înainte de sarcină, este mai bine să nu înceapă acest tip de sport fiind deja însărcinate ci să aleagă un tip de activitate mai lejer.
Femeile care au făcut jogging înainte de naștere pot continua această activitate până la 5-6 luni dar, după acest termen centrul de greutate se schimbă, de aceea este mai bine să se renunțe.
De asemenea, medicul va interzice alergatul, dacă există un risc de avort spontan, toxemie, sau suspectează apariția oricăror anomalii în dezvoltarea copilului, placenta previa.
Alergatul este interzis femeilor care au avut un avort spontan sau hemoragie uterină.
Cu ce puteți înlocui joggingul?
Nu vă indispuneți dacă există contraindicații pentru alergat. Există multe alte activități sportive care vă pot oferi plăcere și pot avea un impact pozitiv asupra organismului.
Alergatul poate fi înlocuit cu mersul pe jos. Pentru aceste plimbări pot fi selectate parcuri situate departe de autostrăzi și drumuri cu trafic intens.
O altă opțiune de a înlocui alergatul este bicicleta eliptică, care reproduce mișcările din timpul alergării, dar fără impact, și elimină vibrațiile organelor interne.
Puteți face exerciții cardio și în clubul de fitness, dar tineți cont de faptul că sesiunile trebuie să aibă loc în zone bine ventilate.
De asemenea, pentru antrenamente, gravidele trebuie să se îmbrace corespunzător, deoarece temperatura corpului nu trebuie să depășească 38 de grade.
Pentru gravide sunt foarte utile exercițiile în piscină, pentru că datorită apei, sarcina nu mai cade asupra coloanei vertebrale și se tonifică toți mușchii corpului.