Vă propunem 5 jocuri care vă vor ajuta să vă dezvoltați memoria.
Jocul "Perechi" sau "Memory"
Cel mai simplu și mai interesant joc, care dezvoltă perfect memoria, dar, care mai este și foarte îndrăgit de către copii. Jocul "Memory" poate fi cumpărat, însă poate fi făcut chiar de către dvs. fără prea mult efort. Aveți nevoie doar de două seturi de imagini identice, care să reprezinte anumite teme (animale, insecte, mașini, eroi din desene animate, etc.) sau, aceste seturi pot fi alcătuite din imagini cu subiecte diferite.
Cartonașele trebuie amestecate și puse cu imaginea în jos. Jucătorul va deschide doar două imagini consecutiv. În cazul în care imaginile se potrivesc, acesta își ia aceste cartonașe lui. Cel care a colectat mai multe perechi de imagini, acela este învingătorul.
Jocul "bulgărele de zăpadă"
Jucători stau în cerc. Unul dintre ei spune un cuvânt (trebuie în prealabil ales un subiect), sau o frază. Următorul jucător pronunță acest cuvânt și mai adaugă un cuvânt propriu. Puteți complica un pic jocul numind un cuvânt și un adjectiv care l-ar descrie. Al treilea jucător pronunță cuvântul primului jucător și al celui de-al doilea, și din nou, adaugă un cuvânt al său. Acest joc poate fi folosit mai ales pentru a familiariza copiii între ei, în acest scop se pot pronunța nume. De asemenea jocul poate fi folosit pentru a întări cunoștințele despre anumite teme. Jocul poate avea 2 sau mai mulți participanți.
Jocul "Ce s-a schimbat?"
Puneți pe o masă câteva obiecte sau imagini. Copilul trebuie să le privescă atent și să închidă ochii sau chiar să întoarcă spatele. Unul din jucători elimină un obiect sau o imagine, adaugă un element nou, sau pur și simplu le schimbă cu locurile. Copilul trebuie să identifice ce anume s-a schimbat pe masă. Acest joc devine mai interesant dacă este jucat de mai mulți. Atunci puteți memora în locul obiectelor, oamenii (cine și unde a stat și în ce poziție etc), și apoi să ghiciți cine și-a schimbat poziția, sau dacă cineva lipsește.
Jocul "Acadele"
Acest joc antrenează mai ales memoria vizuală. Acesta poate fi procurat, dar poate fi desenat chiar de către dvs. Aveți nevoie de cartonașe care să întruchipeze niște acadele de forme diferite: rotunde, triunghiulare, pătrate și să aibă trei culori diferite. Jucătorii trebuie să privească atent cartonașele câteva secunde, și apoi trebuie să răspundă la întrebările celui care conduce jocul, despre câte acadele au fost, câte rotunde, câte dintre ele erau roșii, albastre, etc.
Jocul "Chibritele"
Aruncați 5 chibrituri pe masă. Uitați-vă câteva secunde la ele și memorizați-le locația. Apoi întoarceți-vă și creați aceeași imagine pe o altă suprafață din alte 5 chibrituri. Pentru a avansa, puteți complica jocul folosind un număr mai mare de chibrituri.