Dezvoltarea fizică şi emoţională a copilului urmează o ordine firească de desfăşurare – acesta creşte, iar odată cu el creşte şi pofta de mâncare. Raţia şi regimul alimentar al copiilor care au atins vârsta de 8 luni continuă să joace un rol foarte important în viaţa acestora, garantând o dezvoltare corectă şi armonioasă.
Copilul explorează lumea în mod activ, iar pentru acesta el are nevoie de o sursă bogată de energie, vitamine şi alte elemente nutritive. Regimul alimentar al copilul în primul an de viaţă se diversifică prin introducerea unor produse importante, cum ar fi diferite tipuri de carne (carne de porc, carne de miel, carne de vită, peşte) şi pâine. În plus, copilul învaţă treptat să mestece.
Copilul de 8 luni: Bebeluşul este în stare să vă spună ceea ce vrea, ce îşi doreşte
La atingerea vârstei de 8-11 luni, copilul poate să-ţi „explice” prin intermediul gesturilor şi sunetelor, că îi este foame sau este sătul, care produse îi sunt pe plac şi pe care nu le agreează. Vei înţelege cu uşurinţă ceea ce vrea să-ţi transmită odoraşul tău. Dacă deschide gura şi încearcă activ să ajungă la linguriţă înseamnă că nu şi-a potolit foamea pe deplin. Dacă indică cu mâna spre anumite produse, după care încearcă să le apropie de guriţă, înseamnă că-i plac în mod deosebit. Dacă în timp ce mănâncă bebeluşul este distras, întoarce capul, se agită – înseamnă că este sătul. Hrănirea bebeluşului de 9 luni nu constă doar din produse alimentare, ci şi dintr-o porţie bună de comunicare.
Regimul alimentar al copilului de 9 luni: familiarizarea cu varietatea de arome şi texturi
La 8-9 luni, meniul copilului devine din ce în ce mai diversificat. Este minunat dacă mai ai încă suficient lapte pentru a menţine alăptarea, totuşi, dezvoltarea deplină a copilului atrage după sine introducerea unui număr tot mai mare de produse noi în regimul alimentar al acestuia.
Au apărut deja primii incisivi şi pentru ca să se înveţe să mestece, în regimul copilului de 8-9 luni, pe lângă deja „tradiţionalul” piure, se adaugă terciuri şi paste cu bucăţi mici de fructe. Abilitatea de a mesteca este una foarte importantă, pe care copilul abia urmează să o stăpânească. Pentru noi, adulţii, acesta pare un proces firesc şi simplu, pentru ei însă totul e niţel mai complicat. Este o descoperire pe care urmează să o facă încetul cu încetul. Dacă vreţi să facilitaţi procesul de dobândire, de către copil, a abilităţii de mestecare şi consumare a unor alimente mai solide, introduceţi treptat produse cu noi texturi în regimul alimentar al acestuia. Încercaţi, timp de o săptămână, să alternaţi piureurile şi terciurile în care aţi adăugat bucăţi mici de fructe sau legume.
Regimul alimentar al copilului de 10 luni: Încercăm terciuri noi şi delicioase
Ritmul de creştere al bebeluşului în primul an de viaţă este unul fulgerător. Aportul suplimentar necesar de fier, vitamine А, Е, С, В şi acizi graşi creşte considerabil. Cele mai bune şi indicate surse de la care micuţii pot obţine aceste substanţe nutritive sunt terciurile pentru copii. Pentru ca copilul să nu-şi piardă interesul faţă de terciuri, care, de obicei, sunt primele produse ale diversificării, propune-i combinaţii delicioase şi variate:
- Adăugaţi în terci micuţului iaurt sau, pur si simplu, propuneţi-i terci cu iaurt adaptat sau piure de fructe.
- Încercaţi să amestecaţi terciul cu bucăţi mici de banană proaspătă.
- Propune-i tradiţionalul terci împreună cu un suc de fructe marca GERBER® - acesta îi va conferi un gust diferit, iar vitamina С, conţinută în suc, va contribui la absorbţia fierului.
Mai multe fructe şi legume!
Dezvoltarea completă a copilului presupune introducerea fructelor şi legumelor în regimul alimentar al acestuia. Acestea trebuie să fie incluse în meniul micuţului până la atingerea vârstei de un an, în cantităţi suficiente. Copilul de 8-10 luni este pregătit să consume nu doar piureuri obişnuite, ci şi bucăţi mici de morcov, dovlecel sau broccoli fiert. Meniul copilului de 9 luni trebuie să conţină neapărat 200 grame de legume, 90 grame de fructe şi 90 ml. de suc.
Carnea şi peştele în alimentaţia copilului de până la un an
Puteţi adăuga carne măcinată în meniul bebeluşului, începând cu atingerea vârstei de 8 luni. Carnea joacă un rol destul de important în dezvoltarea copilului, în primul rând datorită proteinelor de origine animală şi altor câteva elemente esenţiale. Copiii, de obicei, manifestă o atitudine pozitivă faţă de gustul cărnii, acesta combinându-se uşor cu cel al legumelor şi cerealelor. Se recomandă ca în regimul alimentar al copilului de până la un an să fie introdusă carnea slabă de găină, pui, curcan, viţel, vită, care are cea mai mare valoare nutritivă şi sunt bine absorbite. Este important să tocaţi bine carnea cu ajutorul unui blender şi să nu folosiţi suc de roşii sau bulion, contraindicate copiilor până la vârsta de un anişor! Puteţi să-i propuneţi şi sos de carne.
În meniul copilului de 8 - 9 luni poate fi introdus peştele fiert. Peştele şi piureul de legume cu peşte reprezintă produse de mare valoare în procesul de creştere al micuţului datorită conţinutului ridicat de vitamine: D, E şi A, minerale (calciu, magneziu, fosfor) şi acizi graşi polinesaturaţi. Totuşi, trebuie să fiţi foarte precaute, deoarece peştele poate provoca reacţii alergice. Copilului de 9-10 luni îi puteţi propune ½ linguriţă de peşte şi urmărind reacţia acestuia, să măriţi treptat cantitatea. La vârsta de un an, copilul poate consuma până la 60 de grame de peşte de două ori pe săptămână, înlocuind piureul de carne.
Dar nu uitaţi că baza alimentaţiei copilului până la atingerea vârstei de un an trebuie să fie constituită din diverse terciuri, piureuri, fructe şi legume.
Nu încălcaţi regimul alimentar al micuţului!
Este foarte important ca bebeluşul să fie hrănit în fiecare zi la aceleaşi ore. Începând cu luna a 9-a sau a 10-a, copilul trebuie să fie hrănit de cinci ori pe zi, cu un interval de 4 – 4, 5 ore între mese.
Pentru ca pe parcursul vieţii copilul să fie sprinten şi vioi, micul dejun trebuie să includă numai alimente sănătoase, hrănitoare şi utile. Un exemplu de mic dejun pentru un copil de 8 - 9 luni ar fi: (în jurul orei 6) – 200 ml lapte matern sau lapte pentru copii. Meniul celui de-al doilea mic dejun (la orele 10) poate fi compus din terciuri pentru copii, piureuri sau sucuri de fructe. Valoarea energetică a cerealelor şi vitaminele conţinute în fructe vor conferi micuţului tău o stare de bine şi vioiciune pe parcursul întregii zile.
Cina copilului trebuie să fie una destul de hrănitoare. Care produse sunt potrivite pentru masa de seara a micuţului? În funcţie de cât de flămând este bebeluşul, puteţi să-i propuneţi o băutură din lapte, un terci, un piure cu brânză de vaci şi neapărat lapte matern sau lapte pentru copii.
Poate să folosească mâinile atunci când mănâncă?
Micuţul adoră să se joace cu degetele în mâncare, iar pentru produsele pe care le poate lua în mâini manifestă un interes cu totul şi cu totul deosebit. Aceste abilităţi motorii fine sunt foarte importante în dezvoltarea copilului de 8-9 luni. Încercaţi să diversificaţi mesele bebeluşului într-un mod jucăuş, propunându-i să înmoaie bucăţi mici de fructe în terci sau iaurt. Atunci când de sine stătător apucă bucăţi de mâncare şi le duce către guriţă, micuţul deprinde nişte abilităţi foarte importante, care îi vor fi de mare folos mai târziu, spre exemplu când va veni timpul să folosească lingura sau ceaşca pentru adulţi.
Dar aveţi grijă să nu exageraţi cu jocurile în timp ce vă hrăniţi odoraşul! Nu trebuie să-l obişnuiţi cu faptul că la masă are dreptul să facă absolut tot ce îşi doreşte. Dimpotrivă, ar fi foarte bine ca începând de la o vârstă atât de timpurie, micuţul să deprindă regulile elementare ce trebuie respectate în timpul mesei. Este destul de simplu: începe cu spălarea obligatorie a mânuţilor copilului înainte de masă – odată cu trecerea timpului, acesta se va transforma într-un obicei pentru el.
Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuînd alăptarea. Nestle susţine această recomandare.
Material oferit de compania Nestlé.
Sursa: www.nestlebaby.ru