Mitul și adevărul despre uleiul de palmier în laptele praf pentru copii

Mitul și adevărul despre uleiul de palmier în laptele praf pentru copii

-
//
27.04.2015

În ultimii ani se vorbește și se scrie mult despre uleiul de palmier, pe care producătorii tot mai des îl folosesc în componența altor produse. De asemenea acesta este utilizat și în alimentația copiilor pentru producerea laptelui praf pentru bebeluși. 

Uleiul de palmier a început să fie adăugat în laptele praf pentru copii începând cu anul 1980, inițial drept o alternativă a grăsimilor animale, grație proprietății sale de păstrare îndelungată. După care, utilizarea lui a început să fie justificată prin prezența mare a acidului palmitic, care alcătuiește o parte semnificativă a grăsimilor (cca 20%) din componența laptelui matern. Însă, studierea ulterioară a uleiului de palmier a demonstrat că acest produs are și dezavantaje. Anume atunci au apărut primele zvonuri, că uleiul de palmier nu poate fi util pentru sănătate. 

Mitul și adevărul despre uleiul de palmier în laptele praf pentru copii

Din moment ce este vorba despre lucruri importante, precum este sănătatea și dezvoltarea integrală a copilului, este necesar să studiem această problemă detaliat. 

Mitul 1: Dacă uleiul de palmier este periculos pentru sănătate, atunci produsul respectiv ar fi fost interzis și nu era folosit la producerea produselor pentru toate categoriile de vârstă în multe țări ale lumii. 

Demascare: Da, acest ingredient este utilizat în industria alimentară în țările dezvoltate de zeci de ani, și desigur, dacă el ar fi fost periculos pentru om, acesta ar fi fost scos din componența produselor. Însă este important să reținem, că uleiul de palmier și fracțiunea lui mult mai lichidă – oleina de palmier sunt foarte bogate în acizi grași (ca și grăsimile animale). Dacă alimentația omului este foarte bogată în grăsimi saturate (peste 10%), atunci crește riscul bolilor cardio-vasculare. Anume din acest motiv OMS (Organizația Mondială a Sănătății) timp de 10 ani a solicită diminuarea utilizării grăsimilor animale și vegetale solide, din care face parte și uleiul de palmier. 

Mitul 2: Uleiul de palmier este ușor asimilat de organism, deoarece enzimele din intestinul uman sunt capabile să digere orice fel de grăsimi. 

Demascare: Lipoliza sub acțiunea enzimelor nu garantează și asimilarea grăsimilor. Atât uleiul de palmier, cât și oleina de palmier se descompun sub influența fermentului de lipază. Totodată, se eliberează o cantitate mare de acid palmitic, care se leagă de calciu, formând compuși insolubili, care nu sunt absorbiți în intestinul bebelușului. În rezultat, se dereglează scaunul copilului. Totodată, marea parte a acidului palmitic, dar și un volum considerabil de calciu sunt evacuate din organism împreună cu scaunul. 

Mitul 3: Și uleiul de palmier, și laptele matern conțin acidul palmitic,de aceea uleiul de palmier trebuie neapărat să se conțină în laptele praf pentru copii. 

Demascare: Într-adevăr, acidul palmitic în laptele matern se conține într-o cantitate mare: 15-20% din toți acizii grași. Însă acidul palmitic din uleiul de palmier și cel din laptele matern diferă după amplasarea în molecula de grăsime, lucru care influențează la capacitatea intestinului copilului de a o digera. Și dacă acidul palmitic din laptele matern se asimilează perfect de către organism, atunci acidul palmitic și uleiul de palmier se leagă cu calciul din intestin, formând compuși insolubili, care se elimină din organismul copilului împreună cu scaunul. Iată de ce bebelușii, care se alimentează cu lapte praf care conține ulei de palmier, pierd o parte din grăsimi și calciu împreună cu scaunul. 

Mitul și adevărul despre uleiul de palmier în laptele praf pentru copii

Mitul 4: În componența alimentației pentru copii se conține oleina de palmier – fracțiunea uleiului de palmier, și nu produsul integral, respectiv el este digerat mai bine. 

Demascare: Și uleiul de palmier, dar și fracțiunea mai lichidă a acestuia, oleina de palmier au aceeași structură a moleculelor de grăsimi și o cantitate mare de acid palmitic. Acesta nu este complet digerat de organismul bebelușului și contribuie la un scaun mai dens al copilului, dar și la pierderea calciului și grăsimilor împreună cu scaunul. 

Mitul 5: Prezența uleiului de palmier în laptele praf pentru copii se răsfrânge asupra scaunului copilului. 

Demascare: Cercetările au demonstrat, că uleiul de palmier în laptele praf pentru copii duce la formarea în intestinul micuțului a unor compuși insolubili, acidului palmitic și calciu, lucru care poate provoca copilului un scaun gros, comparativ cu scaunul bebelușilor, care sunt alăptați cu lapte praf fără ulei de palmier. 

Mitul 6: Odată ce uleiul de palmier este un produs acceptabil în laptele praf pentru copii, atunci consumul lui nu influențează asupra sănătății copilului. 

Demascare: În pofida faptului, că uleiul de palmier poate fi utilizat în alimentația copiilor, el totuși influențează asupra stării de sănătate. Cercetările efectuate în acest sens au demonstrat, că produsele alimentare pentru copii fără ulei de palmier sunt mai ușor acceptate de organism [1,2,3]. De exemplu, scaunul copiilor, care au fost alăptați cu lapte praf fără ulei de palmier, după consistență și frecvență era aproape de scaunul copiilor alăptați la sân. 

Lipsa uleiului de palmier în laptele praf pentru copii contribuie la: 

  • digestia confortabilă și o mai bună reacție a organismului la produs 
  • formarea unui scaun moale 
  • asimilarea mai bună a calciului 
  • întărirea oaselor

Mitul și adevărul despre uleiul de palmier în laptele praf pentru copii

Mitul 7: Acidul palmitic este foarte important pentru o dezvoltare integrală a organismului copilului, de aceea sursa lui (uleiul de palmier) trebuie să se conțină în laptele praf pentru copii. 

Demascare: Uleiul de palmier este o grăsime. Grăsimile, într-adevăr sunt o sursă importantă de energie pentru organismul copilului în dezvoltare. Însă trebuie să înțelegeți, că grăsimile conțin atât acizi grași esențiali indispensabili, cât și neesențiali. 

Acidul palmitic, care se conține în uleiul de palmier este neesențial, adică organismul unui adult, dar și cel al copilului îl sintetizează perfect în cantități suficiente. Studiile au arătat, că copiii, care au primit lapte praf fără ulei de palmier au crescut și s-au dezvoltat de minune. [3, 4, 5] 

Făcând cunoștință cu toate argumentele ”pro” și ”contra”, fiecare părinte decide, cât de necesară este prezența uleiului de palmier în componența laptelui praf, pe care îl cumpără pentru copilul lui. 

Laptele matern este cea mai bună alimentație pentru bebeluș, iar alăptarea la sân trebuie păstrată o perioadă maxim îndelungată. Dacă alăptarea la sân este imposibilă, atunci pediatrul vă va ajuta să alegeți laptele praf, care după proprietăți și componență este aproape de laptele matern.