Copilul de șapte ani din Sângerei, peste care în luna aprilie a acestui an a căzut o poartă de fotbal, încă se află în spital, numai că nu la noi, ci în România. Starea acestuia continuă să fie gravă, mărturisește mama băiatului.
Femeia spune că a ajuns la o instituție medicală de peste Prut pentru că doctorii de la Institutul Mamei și Copilului ar fi refuzat să continue tratamentul, de care copilul ei ar mai fi avut nevoie, lucru care, adaugă ea, l-ar fi spus și medicii români. De altfel, în România, băiatul a fost operat de cinci ori și urmează a șasea intervenție. ”La noi, băiatul meu ar fi fost îngropat de viu, spune femeia”, care acuză medicii de la Institutul Mamei și Copilului de neglijență, transmite canal5.md.
Necazurile au început pentru Irina Baluța în această primăvară, după ce poarta unui teren de fotbal s-a prăbușit peste băiatul ei de șapte ani. Copilul a fost dus mai întâi la spitalul raional, dar medicii de acolo au decis că trebuie transportat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, din cauza traumatismelor grave din zona capului și a gâtului. Până să ajungă cu fiul său la primul spital, femeia a trecut prin șoc, spaimă și disperare.
Irina Baluța, mama copilului:
„Știu că la noi salvarea vine foarte greu, la cazul nostru a venit donația satului Bălășești, nu a venit ambulanța din Sângerei. Mi-am luat copilul și am ieșit pe traseu, s-a oprit o doamnă cu mașina și am fost deplasați la reanimarea din Sângerei, unde a fost acordat primul ajutor. Medicii din Sângerei au chemat AVIASAN-ul Bălțului și am fost transportați la Chișinău, la IMC”.
Acolo, copilul a fost ținut opt zile în secția reanimare, după care a fost transferat la neurochirurgia pentru copii. Medicii intenționau să-l trimită acasă, dar mama simțea că fiul său nu este pe deplin vindecat și insista să mai fie ținut în spital, dar ar fi fost refuzată, așa că, după externare a mers la un spital din România.
Irina Baluța, mama copilului:
„Eu învinuiesc medicii pentru că am fost dată afară de spete. Ce ați venit, mi-au aruncat toate foile copilului, nu veniți că nu avem locuri, nu veniți că nu vă facem nimic, tot este de la traumă cum vreți să nu vă doară. Nu veniți că nu vă primim că nu aveți nimic.
Dacă în luna mai ne trăgea atenția, noi nu trecem prin ceea ce trecem acum. Nu treceam totul era oprit din timp”.
În instituția medicală de peste Prut, copilul a fost operat de cinci ori și urmează încă o intervenție. Dacă toate acestea ar fi fost făcute în Chișinău, copilul său nu ar fost supus riscului de a face hidrocefalie, este o afecțiune cauzată de un dezechilibru în circulația lichidului cefalorahidia, care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării.
Irina Baluța, mama copilului:
„Mi-au spus medicii că îndreaptă greșelile care nu putea să ajungă copilul la asta, putea să fie operat deodată și erau atâtea probleme acum. Nu trebuie să îl lese pe copil să apară această hidrocefalie că este o boală foarte grea.
În plus, costurile financiare pentru toate intervențiile sunt suportate de familie, bani nu puțini și nu ușor de dobândit”.
Irina Baluța, mama copilului:
„Am adunat 4 mii de euro, care mi s-a spus de la 4 mii la 5 mii, care trebuia să achităm pe 10 zile dacă era bine cu copilul. Acum am trecut limita de 10 zile.”
Femeia așteaptă cu inima strânsă nota de plată și se gândește să se împrumute de la bănci. Cel puțin, pentru tratamentul de aici primește bon, ceea ce nu se întâmplă în Chișinău, mărturisește ea.
Irina Baluța, mama copilului:
Acolo se achită în buzunarul doctorului, care dă mai mult acela este mai bun. Pot să vă spun că când s-au dus să ne facă RMN-ul la centrul German vine doctorul și îmi spune, înțelegeți că v- am făcut rând printre programări că nu sunt locuri acolo. Dar știți cum nu este gratis și zic: ”-achităm acolo, cum este? -Nu, o să vedem cum.” Și când i-am dat doctorului lei, m-au întrebat, dar, ce, euro nu aveți?”
După incidentul din Grigorăuca, Poliția pornise o anchetă, dar nici până acum nu a anunțat cu ce s-a finalizat investigația.
Irina Baluța, mama copilului:
„Autoritățile nici nu s-au mai interesat, nici de atunci nici până acum ce se petrece cu viața noastră și a copilului nostru. Nu am avut nici o ședință în judecată din care am mers în luna august și am întrebat la care etapă este cazul cu noi.. se lucrează.”
Irina Baluța spune că nu se va lăsa bătută până nu va face treptate pentru fiul său și întreaga familie. Așteaptă numai ca băiatul să iasă din spital. Până atunci, a făcut o adresare ministrului Sănătății și președintelui țării, cerându-le să se implice și să verifice ce se întâmplă în spitalele din Moldova.
Irina Baluța, mama copilului:
„Din suflet o rog pe doamna Maia Sandu, pe doamna Nemerenco să vadă să mai treacă ce este necesar prin spitaluri. Și tratați-ne copiii, nu vă bateți joc de copiii noștri, sper că doamna Ala Nemerenco nu știe ce se petrece prin spitalurile Moldovei absolut deloc”.
Irina Baluța mai spune că toți copiii au acces la stadionul pe care s-a produs tragedia cu implicarea fiului său.
„Am telefonat la Primăria din Grigorăica pentru a întreba dacă porțile de fotbal au fost înlocuite sau întărite, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Nu ne-a răspuns pentru o reacție despre mersul anchetei nici poliția din Sângerei. De asemenea, am solicitat un comentariu și de la Institutul Mamei și Copilului, iar purtătorul de cuvânt, Maxim Cazacu, ne-a spus că va reveni cu informații mai târziu. Am trimis și o solicitare la Ministerul Sănătății, dar până la momentul redactării acestui material nu am primit niciun răspuns”.