mamaplus

Fără bullying la școală: Sfaturi pentru ca elevii să nu mai fie agresați

-
//
13.11.2024

Atmosfera din școli ar trebui să fie una de siguranță, sprijin și empatie, însă realitatea este adesea diferită. Fenomenul bullying-ului rămâne o problemă serioasă în comunitățile școlare, lăsând consecințe grave asupra elevilor afectați. Hărțuirea verbală, agresiunile fizice și violența emoțională nu doar că îi izolează pe cei vulnerabili, ci afectează întregul mediu școlar, creând tensiuni și frică.

mamaplus

Pentru a combate acest fenomen, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) a organizat în luna noiembrie 2024, în instituțiile de învățământ din întreaga țară, „Săptămâna Anti-bullying”, parte a campaniei de informare și sensibilizare „Împreună fără bullying”, transmite Nordnews.md.

Un efort comun pentru o schimbare reală

În cadrul campaniei „Săptămâna Anti-bullying”, școlile din întreaga țară s-au mobilizat pentru a desfășura activități interactive menite să crească gradul de conștientizare și să ofere elevilor instrumentele necesare pentru a recunoaște și a combate bullying-ul. Atelierele de dezvoltare personală, sesiunile de consiliere și discuțiile cu psihologul au fost doar câteva dintre activitățile organizate pentru a sprijini elevii.

„Când avem de gestionat situații dificile de bullying, în încercarea de a le face față, ne concentrăm adesea pe soluții de intervenție imediată, ceea ce este absolut firesc. Totuși, adesea pierdem din vedere importanța prevenirii, care începe încă din clasa pregătitoare, când copilul trebuie să înțeleagă că orice comportament care rănește un alt copil nu este acceptabil și va avea consecințe”, spune psihologul Elya Cernolevschi, coordonatoarea proiectului „Împreună pentru educație de calitate”.

La Liceul Teoretic „Constantin Negruzzi” din Chișinău, activitățile interactive au adus subiectul bullying-ului în atenția tuturor. Elevii au discutat deschis despre experiențele lor și ce înseamnă, în opinia lor, acest fenomen. Totodată, elevii au abordat tema bullying-ului și prin artă, dans și jocuri, învățând despre consecințele acestuia și importanța sprijinului reciproc.

Sprijinul profesorilor și al părinților în lupta împotriva bullying-ului

La Liceul Teoretic „Constantin Negruzzi” din Chișinău, profesorii încearcă să aducă un plus de siguranță în viața elevilor, organizând pe parcursul anului școlar activități dedicate prevenirii bullying-ului și cyberbullying-ului.

„Discutăm direct cu elevii care manifestă comportamente agresive și, de multe ori, cerem sprijinul părinților. Totuși, nu toți părinții știu cum să se implice. De aceea, organizăm sesiuni de formare la ședințele cu părinții și oferim discuții individuale pentru a-i ajuta să înțeleagă cum pot contribui la prevenirea bullying-ului”, explică Viorica Bîtca, directoarea Liceului.

Bullying-ul, o problemă ce necesită acțiuni concrete

Campania „Împreună, fără bullying” se bazează pe concluziile studiului KAP realizat de APSCF împreună cu Magenta Consulting. Studiul a evidențiat că peste 70% dintre copii au fost martori ai situațiilor de bullying. Formele prevalente sunt cele verbale și relaționale, cu o cotă de 54%, depășind-o pe cea fizică, ceea face și mai dificil de identificat fenomenul. Alarmant e faptul că doar 34% dintre copii care au suferit de pe urma bullying-ului în mediul online s-au adresat unui matur. Aceste date, la fel ca și altele observate în timpul studiului arată că bullying-ul rămâne a fi o problemă gravă cu care se confruntă comunitatea, care trebuie contracarată.

„Pentru a preveni bullying-ul, este esențial să înțelegem de ce apar aceste comportamente, în loc să căutăm un „vinovat.” O abordare eficientă implică întreaga comunitate școlară — administrația, profesorii, părinții și elevii — și necesită un angajament comun pentru a crea un mediu sigur și incluziv,” explică coordonatoarea proiectului „Împreună pentru educație de calitate”, Elya Cernolevschi.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bullying-ul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului. E unul dintre cei mai mari factori care duc la escaladarea episoadelor depresive. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, doar în anul 2023 au fost raportate 1.086 de cazuri de bullying în școlile din țară.

Săptămâna Anti-bullying a fost desfășurată în perioada 4-7 noiembrie, parte a campaniei de informare „Împreună, fără bullying”. Campania este organizată în cadrul proiectului „Împreună pentru educație de calitate”, desfășurat de Ministerul Educației și Cercetării și APSCF, cu sprijin financiar din partea Liechtenstein Development Service (LED).