mamaplus

Vrei să știi dacă ești eligibil pentru a primi „ajutor la contor”? Iată care sunt condițiile, ca să-ți fie acceptată cererea

-
//
11.11.2024

Condiții mai stricte pentru doritorii de a primi compensații la facturile la încălzire în sezonul 2024-2025. O serie de cetățeni nu mai sunt eligibili pentru a beneficia de „ajutor la contor”, iar o parte din populație este obligată să depună cererea doar prin intermediul asistentului social comunitar din localitate, fără a avea dreptul să o facă pe platforma informațională.

mamaplus

Atunci când vă logați pe platforma compensatii.gov.md, vi se deschid, inițial, „criteriile de eligibilitate”.

Astfel, nu sunteți eligibil pentru compensații dacă vă aflați în oricare dintre următoarele situații, confirmate de datele oficiale:

  • Valoarea cumulată a cotelor-părți din imobile ale membrilor gospodăriei depășește 2.500.000 lei;
  • Venitul cumulat din dividendele membrilor gospodăriei pentru anul 2023 este mai mare de 300.000 lei;
  • Ați locuit pe teritoriul Republicii Moldova mai puțin de 8 luni în ultimele 12 luni;
  • Ați plătit pentru încălzire, în medie, echivalentul a mai mult de 350 m³ de gaze naturale pe lună în sezonul precedent.

Dacă toate răspunsurile sunt „NU”, atunci trebuie să bifați în drept cu enunțul „Nu mă aflu în niciuna dintre cele 4 situații”.

Totodată, dacă vă aflați în una dintre situațiile de mai jos, trebuie să depuneți cererea de înregistrare personal la asistentul social comunitar din localitate (nu puteți depune cererea pe platforma informațională):

  • Vă încălziți pe bază de combustibil solid, dar nu ați beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului sau de compensație la energie sub formă de plată monetară în ultimele 2 sezoane reci;
  • Nu aveți cod IDNP (dețineți acte de identitate care nu au atribuite IDNP-uri);
  • Utilizați un contor comun pentru mai multe gospodării;
  • Nu aveți conexiune la energia electrică.

Dacă vă aflați în una dintre aceste situații, depuneți cererea la asistentul social.

Dacă vă aflați în situațiile 3 sau 4, veți fi subiectul unei anchete sociale pentru validarea cererii depuse.

Dacă toate răspunsurile sunt „NU”, atunci trebuie să bifați în drept cu enunțul „Declar pe proprie răspundere că NU mă aflu în niciuna dintre cele 4 situații”.

Asigurați-vă că aveți la îndemână următoarele date pentru completarea cererii:

  • Nume, prenume, IDNP pentru toți membrii gospodăriei;
  • Date din facturile pentru consumul de energie;
  • Valoarea creditului ipotecar și numărul cadastral (în cazul în care achitați credit ipotecar);
  • Suma veniturilor lunare per membru al gospodăriei pentru lunile mai-octombrie;
  • Cont IBAN - pentru doritorii de a primi compensația direct pe contul bancar personal.

Apoi bifați în drept cu enunțul „Am toate datele obligatorii”.

În sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile vor fi acordate direct consumatorilor cu venituri reduse, sub formă de plată monetară. Proiectul de lege a fost susținut în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului, cu votul a 57 de deputați.

„Potrivit documentului, Guvernul va stabili metoda de calcul pentru valoarea compensațiilor consumatorilor vulnerabili în baza criteriilor și informațiilor din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

O altă prevedere se referă la simplificarea administrării sistemului de compensații, ceea ce va contribui la reducerea sarcinii administrative a furnizorilor de energie care gestionau anterior calcularea și aplicarea compensațiilor și va oferi mai multă transparență în privința alocării compensațiilor. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va fi instituția responsabilă de stabilirea și calcularea compensațiilor, asigurând un proces mai raționalizat și mai eficient. Mai exact, plata compensației la energie sub formă de plată monetară către solicitanți va fi efectuată de către Casa Națională de Asigurări Sociale prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

În acest sezon, nu va fi utilizată noțiunea de categorie de vulnerabilitate energetică. Compensația va fi calculată pe baza vulnerabilității energetice specifice fiecărei gospodării în parte. Totodată, gospodăriile vor fi încurajate să utilizeze energia mai eficient, deoarece fondurile necheltuite din compensații pot fi redirecționare către alte necesități.

Inițiativa legislativă de modificare a Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice aparține unui grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Modificările propuse vor contribui la reducerea sarcinii administrative a furnizorilor de energie, la îmbunătățirea transparenței în distribuția fondurilor publice, la promovarea eficienței energetice.

Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua”, au declarat deputații.