Fiecare zi este o adevărată provocare pentru un tată a zece copii dintr-un sat din nordul Republicii Moldova. Bărbatul își întreține copiii dintr-un salariu de doar 4.000 de lei și din ajutorul social. Acesta spune că știe bine ce înseamnă lipsurile și greutățile vieții. Pentru a merge mai departe economisește, face sacrificii și se roagă ca lumea să-l ajute.
În satul Sănătăuca din raionul Florești, povestea unui bărbat de 34 de ani pe nume Alexandru Pușcașu impresionează prin curajul și dăruirea de care dă dovadă, transmite canal5.md.
Fiind tată a 10 copii, nouă dintre care au fost abandonați de mamă, Alexandru a ales să își asume singur responsabilitatea creșterii și educării micuților, refuzând cu toată ființa să-i lase în grija statului, în ciuda dificultăților mari prin care trece zilnic. Cel mai mic copil avea doar șase luni când soția lui Alexandru a plecat.
„Ea nu are inimă de mamă, ea depune violență la copii. Foarte mare violență a fost. Uite că pe Adriana atât de tare a bătut-o până ce ia rupt mâna. Când prima oară am avut cu ea judecată, mi-a spus că nu toți sunt ai mei dar eu am spus că deja nu mai contează. O să îi cresc pe ei, nu o să îi dau nici unul”, a spus bărbatul.
Dragostea și dăruirea lui Alexandru pentru copii sunt mai puternice decât orice obstacol, așa că el face tot ce poate pentru a-i crește. Acum, bărbatul își câștigă existența făcând diverse munci în sat, iar copiii, deși mici, îl ajută și ei cât pot.
„Gunoi prin sat strâng, de pe marginea drumului. Ce ne dă domnul primar de lucru. - Ce salariu aveți lunar? - 4.400 de lei. (...) Maxim pe la vacă gospodărește, mulge vaca. Fetele mătură prin casă, pe afară”, susține acesta.
Chiar și cu ajutorul oamenilor din sat, care l-au ajutat să-și ia o casă, viața lui Alexandru este un permanent jug de griji. Acum se gândește la lemnele de încălzit soba. A cumpărat câteva, dar nu cât să-i ajungă pe toată iarna.
„- Cât timp o să vă ajungă aceste lemne? - Eu mă gândesc că pe două luni că mai aduc și crengi. - Și, cum se vor termina, trebuie să vă gândiți să adunați bani. - Toată luna voi pune separat că vine iarna și trebuie lemne de foc. Mama copiilor nu manifestă nici un interes față de soarta micuților, dimpotrivă îi lipsește și de puținul pe care îl au. - Ce v-a furat din casă? - Banii. - Câți bani? - Atunci mi-a luat 3.000 de lei, de la copii ce primea de la primărie și asistentul social a sunat-o și să întoarcă toți banii înapoi. Care mi-a luat nu mi-a întors dar pentru copii mi-a dat, pentru că asistentul social i-a spus că dacă nu-i întoarce, trimite poliția. Poate i-a părut că sunt mulți copii și s-a dus și i-a lăsat că este greu. Eu am fost singur doi și pe unde mi-a fost greu, pe unde lumea m-a ajutat. M-am descurcat”, spune bărbatul.
Și Alexandru a crescut fără părinți, au decedat când era mic și a rămas în grija bunicii. Acesta a avut o copilărie complicată și nu a mers la școală niciodată. De aceea, el ține ca feciorii și fiicele sale să ajungă oameni cu carte. Iar el va munci în continuare pe a le oferi tot ce le trebuie. Totuși, dacă cineva vrea să îl ajute, va fi recunoscător pentru tot sprijinul.
„Dacă doresc să îmi ia niște lemne de foc. Cu ce poate să mă ajute. - Lemnele de iarnă este singura problemă care vă deranjează? - Da, asta e... Iar cum totul e scump și banii niciodată nu ajung, copiii visează la dulciuri pe care le primesc la ocazii. - Ce mai vreți? Păpușă, rechizite școlare. - Cred că dulciuri vor”, a mai spus Alexandru.