mamaplus

Peste 600 de copii au fugit de acasă în 2024: Ce spun psihologii

-
//
02.10.2024

Circa 600 de copii au plecat de la domiciliu sau centrele de plasament de la începutul anului curent. În total, au fost înregistrate peste 1.200 de cazuri în care minorii au părăsit locuința sau alte instituții specializate.

mamaplus

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Natalia Golovco, în 621 de cazuri, copiii au plecat repetat de acasă. Totodată, în 232 de cazuri, copiii au plecat în grup. În 630 de cazuri, minorii au plecat din instituțiile de tip rezidențial sau familial. La fel, în 494 cazuri, copii au părăsit domiciliul, transmite moldpres.md. 

De asemenea, Natalia Golovco a menționat că maturii trebuie să acorde copiilor toată atenția de care au nevoie, să discute deschis cu aceștia despre problemele pe care le au. 

„Copiii trebuie să fie supravegheați permanent și să nu fie lăsați singuri în casă. Aceștia trebuie să evite contactele cu persoanele suspecte. Părinții trebuie să aibă grijă unde și când merg aceștia. La fel, este important ca activitățile minorilor în mediul online să fie supravegheate”, a mai spus Natalia Golovco.

La rândul său, Irina Postică, psiholog la Misiunea Socială Diaconia, a subliniat că, cel mai des, acțiunile minorilor sunt induse de nevoile neîmplinite ale acestora la anumite etape de vârstă. Potrivit psihologului, în adolescență persistă procesul de separate de părinți și comportamentele de evadare. De asemenea, ea spune că există mai mulți factori care determină acest comportament. 

„Este vorba de mediul înconjurător, statutul social, conflictele cu membrii familiei și comunitatea. În orice situație, este necesar ca părinții, de la cele mai mici vârste, să comunice cu copiii și să stabilească ce nevoi stau în spate. Este important că părinții să fie alături de copii în toate provocările, să dezvolte un mediu sănătos de creștere a acestora și să conlucreze eficient cu educatorii, profesorii sau alți adulți implicați în creșterea minorilor”, a afirmat Irina Postică.

De asemenea, specialiștii atenționează că, în era digitală, un pericol eminent care influențează comportamentul copiilor rămân a fi riscurile asociale cu mediul online. Astfel, pentru a asigura accesul la un mediu online sigur și sănătos, Guvernul a aprobat miercuri, 2 octombrie, un plan de acțiuni, menit să asigure protecția copiilor de riscurile utilizării internetului.

Ministerul Educației și Cercetării, Dan Perciun, spune că părinții și cadrele didactice vor beneficia de programe de instruire specializate pentru a asigura un mediu online sigur copiilor. 

„În plus, vom desfășura campanii de informare cu privire la riscurile din mediul online. De asemenea, propunem activități menite să consolideze capacitatea consiliilor elevilor de a disemina informații pentru a proteja drepturile copiilor în acest context”, a mai menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Aceste acțiuni au scopul de a asigura minimizarea expunerii minorilor la riscurile din mediul online, creșterea responsabilității utilizării internetului, dar și desfășurarea activităților de educație și conștientizare pentru a informa atât copiii, cât și adulții despre siguranța online. 

Specialiștii asigură că pentru a preveni riscurile ce vizează comportamentele minorilor este necesar să se acționeze în comun – familia, instituțiile educaționale și autoritățile centrale. În așa mod, să se contribuie concomitent la edificarea unui mediu de dezvoltare prielnic și sigur pentru copii.