mamaplus

De ce crește alarmant miopia în rândul copiilor

-
//
26.09.2024

Un studiu global arată că un copil din trei suferă de miopie, iar lockdown-urile Covid au contribuit la deteriorarea vederii, punând în pericol sănătatea oculară a milioane de copii din întreaga lume.

mamaplus

Cercetătorii afirmă că lockdown-urile cauzate de Covid au avut un impact negativ asupra vederii, deoarece copiii au petrecut mai mult timp pe ecrane și mai puțin timp în aer liber, transmite adevarul.ro.

Miopia este o problemă de sănătate globală în creștere, care ar putea afecta milioane de copii în plus până în 2050, avertizează studiul.

Cele mai ridicate rate sunt în Asia - 85% dintre copiii din Japonia și 73% din Coreea de Sud sunt miopi, cu peste 40% afectați în China și Rusia.

Paraguay și Uganda, cu aproximativ 1%, au unele dintre cele mai scăzute niveluri de miopie, în timp ce Marea Britanie, Irlanda și SUA au toate aproximativ 15%.

Studiul, publicat în British Journal of Ophthalmology, a analizat cercetările implicând peste cinci milioane de copii și adolescenți din 50 de țări de pe toate cele șase continente.

Analiza lor a relevat că miopia s-a triplat între 1990 și 2023 - ajungând la 36%. Creșterea a fost "în mod special notabilă" după pandemia Covid, spun cercetătorii.

Ce determină apariția miopiei

Miopia începe de obicei în anii de școală primară și tinde să se agraveze până când ochiul încetează să mai crească, la aproximativ 20 de ani.

Există factori care fac ca miopia să fie mult mai probabilă - a trăi în Asia de Est este unul dintre aceștia.

De asemenea, este determinată de genetică - trăsăturile pe care copiii le moștenesc de la părinți - dar există și alți factori, cum ar fi vârsta foarte tânără (doi ani) la care copiii își încep educația în locuri precum Singapore și Hong Kong.

Aceasta înseamnă că petrec mai mult timp concentrându-se asupra cărților și ecranelor în primii ani, ceea ce solicită mușchii oculari și poate duce la miopie, sugerează cercetările.

În Africa, unde școala începe la vârsta de șase până la opt ani, miopia este de șapte ori mai puțin comună decât în Asia.

Care este legătura cu pandemia de COVID

În timpul lockdown-urilor Covid la nivel mondial, când milioane de oameni au fost nevoiți să rămână în interior pentru perioade îndelungate, vederea copiilor și adolescenților a avut de suferit.

"Datele emergente sugerează o asociere potențială între pandemie și deteriorarea accelerată a vederii în rândul tinerilor adulți", scriu cercetătorii.

Până în 2050, condiția ar putea afecta mai mult de jumătate dintre adolescenți la nivel mondial, prezic cercetările.

Fetele și femeile tinere sunt susceptibile să aibă rate mai mari decât băieții și bărbații tineri, deoarece tind să petreacă mai puțin timp făcând activități în aer liber la școală și acasă pe măsură ce cresc, sugerează studiul.

Creșterea și dezvoltarea fetelor, inclusiv pubertatea, încep mai devreme, ceea ce înseamnă că ele experimentează miopia la o vârstă mai fragedă.

Deși Asia este așteptată să aibă cele mai ridicate niveluri comparativ cu toate celelalte continente până în 2050, cu aproape 69% miopi, țările în dezvoltare ar putea atinge, de asemenea, 40%, spun cercetătorii.

Cum protejăm vederea copiilor

Copiii ar trebui să petreacă cel puțin două ore în aer liber în fiecare zi, în special între vârstele de șapte și nouă ani, pentru a reduce șansele de a deveni miopi, spun experții din Marea Britanie.

Nu este clar dacă este vorba despre prezența luminii naturale, exercițiul desfășurat în aer liber sau faptul că ochii copiilor se concentrează asupra obiectelor aflate la distanță care face diferența.

"Există ceva în legătură cu a fi afară care este un beneficiu real pentru copii", spune Daniel Hardiman-McCartney, consultant clinic de la Colegiul de Optometrie din Marea Britanie.

De asemenea, el recomandă părinților să își ducă copiii la un control oftalmologic când au între șapte și zece ani, chiar dacă vederea lor a fost verificată la o vârstă mai mică.

Părinții ar trebui să fie atenți - miopia este moștenită în familii. Dacă ești miop, atunci copiii tăi au de trei ori mai multe șanse să fie miopi și ei.

Miopia nu poate fi vindecată, dar poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact. Lentilele speciale pot încetini dezvoltarea miopiei la copiii mici, încurajând ochiul să crească diferit, dar sunt scumpe.

Care sunt semnele miopiei

  • Dificultăți în citirea cuvintelor de la distanță, cum ar fi citirea de pe tablă la școală
  • Așezarea aproape de televizor sau computer, sau ținerea unui telefon mobil sau tabletă aproape de față
  • Apariția durerilor de cap
  • Frecarea frecventă a ochilor