mamaplus

Mai puține nașteri la maternitatea din Hâncești. De ce scade numărul

-
//
29.07.2024

Sunt tot mai puține nașteri și la maternitatea din Hâncești. Sunt zile când aici nu vine pe lume niciun copil. În ultima perioadă, numărul nașterilor a scăzut la aproximativ 500 pe an.

mamaplus

Medicii explică acest fenomen prin faptul că generația tânără este, în mare parte, plecată peste hotare, prin frica de a avea mulți copii, fapt ce implică o mulțime de responsabilități și resurse financiare, dar și prin adoptarea unui stil de viață mai european, când familiile decid să aibă copii mai târziu. Cu toate acestea, în saloanele maternității am întâlnit femei care au adus pe lume trei sau și mai mulți copii, transmite tv8.md.

În aceste imagini, Alexei are cinci zile de când a venit pe lume. Va fi fratele mai mic, pentru că părinții lui mai au un băiat, în vârstă de cinci ani. 

„- La a câta naștere sunteți? - A doua. - Ce emoții aveți la cea de-a doua naștere? - Bucurie, satisfacție, mândrie. - Când ați născut prima dată? - 5 ani în urmă. - Și vedeți o diferență între numărul de mămici care se decid să nască, 5 ani în urmă și acum? - Scad. - Dar cum credeți, de ce scade numărul? - Nesiguranță, frică, responsabilități. E una când cu unul, cu totul altă responsabilitate când îs doi. Grijile, serviciul poate, eu știu... mulți factori sunt. - Cum v-ați decis la cel de-al doilea copil? - Unul e puțin, doi suficient”, ne-a spus Otilia, mamă a doi copii.

Copilul a văzut lumina zilei la maternitatea din cadrul spitalului din Hâncești. Pe timpuri, aici se nășteau zilnic zeci de copii. Acum însă numărul nașterilor a scăzut semnificativ, ajungând uneori la doar trei în decursul unei zilei. 

„Este totul relativ. Bebelușii vin pe lume practic în fiecare zi. Aici, anume la spitalul raional Hâncești, avem aproximativ una, două, trei nașteri pe zi. Este totul foarte relativ. Câte o zi putem să avem nicio naștere, iar în alte zile putem să avem 5-6 nașteri, șapte”, a zis medicul obstetrician-ginecolog, Alina Crăciun.

Rata redusă a nașterilor este influențată, crede medicul, și de probleme de sănătate. Infertilitatea este una dintre ele.

Citește tot articolul pe tv8.md.