mamaplus

Cazul tinerei moarte după o operație: Ala Nemerenco oferă noi detalii

-
//
26.07.2024

Cazul Valentinei Lazari, tânăra care a decedat după o operație de micșorare a stomacului, efectuată la spitalul privat „Repromed” din Chișinău, este investigat de o Comisie instituită de Ministerul Sănătății.

mamaplus

Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, după circa o lună, Comisia ar trebui să ofere un răspuns despre cine se face vinovat de moartea femeii, transmite Newsmaker.md.

„Noi avem trei cereri depuse de către rudele domnișoarei. Prima a venit chiar în perioada când a fost transferată la Spitalul Republican. A doua cerere a fost depusă mai târziu și deja ultima, după deces. Am instituit prin ordin o Comisie din mai mulți specialiști, implicând catedrele care nu ar avea vreo legătură cu spitalul, fiindcă cazul se expertizează cap-coadă de la prima consultație până la deces. Comisia va lucra. Presa ne-ar putea întreba care e situația, dacă am văzut eu fișa. În principiu nu este corect ca eu sau altcineva de la minister să se implice. Trebuie să fie o Comisie absolut neutră și neinfluențată. De obicei, așa expertize durează până la o lună, deoarece așteptăm inclusiv analizele histologice de la Centrul de Medicină Legală. Avem incluși în această Comisie și specialiști de la medicina legală”, a declarat Ala Nemerenco.

De menționat că „Repromed” se află în mijlocul unui scandal, după ce rudele unei tinere de 29 de ani au acuzat conducerea clinicii că aceasta ar fi murit în urma unei operații de micșorare a stomacului.

Familia femeii acuză „Repromed” și pe chirurgul Adrian Hotineanu, care a operat-o, susținând că moartea acesteia ar fi fost provocată de o infecție în urma intervenției chirurgicale.

De cealaltă parte, Adrian Hotineanu a declarat că starea de sănătate a femeii s-ar fi înrăutățit din cauza unei intoxicații exogene, după ce aceasta a fost la piscină.