mamaplus

Cât va mai crește prețul apartamentelor în Chișinău: se așteaptă o corecție

-
//
10.07.2024

În prima jumătate a acestui an, prețul mediu la apartamente în Chișinău a ajuns la un maxim istoric de 1.370 euro pentru un metru pătrat, arată o analiză realizată de Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar la Acces-Imobil. În calcul sunt luate toate tipurile de apartamente din capitală și suburbii, cu reparație și în varianta alba etc.

mamaplus

Față de finele anului trecut, prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ în apartamentele din Chișinău a crescut cu peste 20% și este cu aproape 6,2% mai mare decât arătau estimările de acum trei luni ale acestor agenți.

De ce cresc preţurile la apartamente

Comparativ cu prețul mediu din 2023, apartamentele în capitală s-au scumpit cu circa 33% și depășesc astfel de câteva ori rata medie a inflației pe țară.

Potrivit analizei, creșterea constantă a prețurilor este dictată în primul rând de cerere constantă, or Chișinăul este unicul oraș din Republica Moldova care are o infrastructură dezvoltată și o populație numeroasă.

„Anume aici sunt concentrate cele mai multe instituții de învățare cât și locuri de muncă cu salarii peste media pe țară. Tocmai de aceea, fiecare cetajean din raioane alege ca prima opțiune de migrare internă orașului Chișinău”, explică Victor Cernomorcenco.

El susţine că creşterea preţurilor la apartamente în Chişinău poate fi atribuită şi unor factori, concentrarea capitalului uman şi financiar, schimbarea preferinţelor locative (oamenii vor să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai şi vând apartamentele din blocuri vechi şi cumpară în blocuri noi), copiii se separată mai devreme de parinţi.

Alți factori sunt ieftinirea creditelor ipotecare (creșterea cererii pe piață imobiliară), creșterea prețurilor la materiale de construcție, scumpirea manoperei), creșterea veniturilor populației, investițiile în infrastructură etc.

Cât vor mai crește prețurile

Analiza mai relevă că, din 2018 și până la mijlocul anului 2024, prețul apartamentelor în Chișinău a crescut de două ori și ceva: de la 635 euro, la 1.370 euro pentru un metru pătrat, dar și accesibilitatea a crescut: dacă în 2018 era nevoie. de 10 ani de muncă, cu un salariu mediu lunar pe economie, pentru a putea cumpăra un apartament cu 60 metri pătrați, în 2014 e nevoie de 9,6 ani.

Cât despre evoluția prețurilor de mai departe, autorul nu face prognoze, dar susține valoarea spațiului locativ ar putea înregistra sau corecție în viitorul apropiat ca urmare a dării în exploatare a unor noi blocuri.

Menționăm că și Banca Națională a Moldovei (BNM) a constatat o creștere semnificativă a prețului locuințelor din Chișinău – cu circa 10% în primul trimestru 2024.

sursa