Sezonul pepenilor verzi este în toi, iar specialiștii de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPC) îndeamnă cetățenii să fie prudenți atunci când îi aleg. Au fost înregistrate cazuri când nivelul de nitrați din aceste fructe a depășit norma admisibilă, punând în pericol sănătatea consumatorilor, a precizat directorul executiv al CNPC, Nicolae Olarașu.
Nicolae Olarașu, întru-un interviu pentru Moldova 1, a oferit sfaturi pentru alegerea corectă a pepenilor verzi. Potrivit specialistului, coaja, pata galbenă, codița, dar și forma sunt câteva aspecte cărora trebuie să acordăm atenție, transmite moldova1.md.
„Alegem pepenii verzi ca coaja să fie integră, să nu fie moale, să fie prezentă pata galbenă care rezultă sau care ne comunică că a fost suficient pe sol și s-a copt. Ținem cont că codița trebuie să fie de culoare maronie care arată că el s-a copt pe câmp și nu pe tarabă”, a explicat specialistul.
Consumatorii sunt îndemnați să cumpere pepenii verzi și galbeni de la tarabele special amenajate sau din magazine, dar și să solicite documentele de proveniență, inclusiv certificatele care confirmă respectarea normelor legale.
„Recomandăm consumatorii să aleagă pepenii verzi sau pepenii galbeni de la tarabele special amenajate sau de la magazine și comunicăm că sunt în drept să solicite documentele de proveniență, inclusiv certificate care confirmă că acestea sunt în norma legală. Conform normelor legale, avem o limită maximă de 60 mg/kg de nitrați, în cazul măsurărilor, avem o limită de 54 mg/kg, prin urmare, se consideră că acestea sunt conforme”, a mai explicat Nicolae Olarașu.
Specialistul mai recomandă cetățenilor să folosească utilajele de măsurare proprii, care sunt orientative și nu reprezintă măsurători oficiale, dar pot ajuta în luarea unei decizii informate.