mamaplus

Un copil, infectat cu Salmonella după ce s-a jucat într-un havuz din Capitală

-
//
19.06.2024

Un copil de doar doi ani a ajuns la spital, fiind infectat cu Salmonella și alte virusuri periculoase, după ce s-a bălăcit în fântâna arteziană de la intrarea în Parcul „Valea Trandafirilor”. Mama copilului a făcut public cazul pe Internet. Inspectorii Centrului de Sănătate Publică s-au autosesizat și analizează calitatea apei.

mamaplus

Mariana Golovca și-a dus copilul la spital după ce, în urmă cu câteva zile, tot ea l-a lăsat să se joace în fântâna arteziană de la intrarea în Parcul „Valea Trandafirilor”, transmite tvrmoldova.md.

Luni, femeia a văzut că copilul său se simte mult mai rău și deja peste câteva zile, după analize, i s-a spus că acesta are Salmonella, Rotavirus și vibrion holeric. Ea presupune că e din cauza havuzului, întrucât acolo este zona iazului care e plin de bacterii.

Femeia își recunoaște vina și a venit cu un mesaj în mediul online: „Am scris postarea ca alte mămici să fie atente, să nu facă greşeala mea. Eu am făcut deja ce am făcut. Deja poate alţii o să fie mai atenţi. Poate şi autorităţile o să ia măsuri, nu ştiu”. 

Numărul pacienţilor cu boli diareice creşte cu până la 20% în perioada caldă a anului.

Potrivit medicului infecționist Tatiana Mironov, în prezent, în secție sunt 33 de copii cu boală diareică acută. Așa cum este caracteristic sezonului cald, numărul cazurilor este în creștere. 

„Săptămâna trecută au fost mai puţini doar din motiv că a plouat. Acolo în apă se joacă mai mulţi copii. Este suficient unul să fie purtător sau bolnav de un enterovirus ca să-i molipsească pe cei din jur”, explică Tatiana Mironov. 

Fântânile arteziene sunt puncte de atracție pentru unii, dar scăldatul este interzis. Autoritățile pun la îndoială că apa din ele ar fi un focar de infecţie, dar specialiștii Centrului de Sănătate Publică au prelevat probe.

Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială, susține că este vorba despre un întreg spectru de boli, inclusiv holeră, care se transmite prin apă murdară.