Semnal de alarmă. Un studiu recent elaborat de experți de la Universitatea din Washington arată că, în restul secolului, se așteaptă o schimbare demografică semnificativă, scrie doctorulzilei.ro.
În următorii ani, continuând cu tendința înregistrată din 1950, se așteaptă o scădere a ratelor de fertilitate în întreaga lume. Scăderile dramatice ale ratelor globale de fertilitate vor transforma modelele populației globale până în 2100.
De asemenea, studiul, publicat în The Lancet, a evidențiat că lumea se îndreaptă către un scenariu de fertilitate scăzută susținută, care se va combina cu o inegalitate mare în acești termeni între țările cu venituri mici și restul lumii.
Semnal de alarmă: Natalitatea scăzută în Europa va declanșa „schimbări sociale uluitoare”
Toate acestea, potrivit experților, vor genera „provocări economice serioase și o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate, a programelor de securitate socială și a forței de muncă”. Și nu numai atât. De asemenea, ei subliniază că diferențele de concentrare a bogăției se vor accentua.
Experții prevăd o „schimbare dramatică” în concentrarea persoanelor cu venituri medii și mari în comparație cu cei care acumulează mai puțin.
Acest lucru declanșează o altă „provocare”, spune cercetarea, care va fi legată de „menținerea și sprijinirea unei populații tinere în creștere în unele dintre țările cele mai afectate de stresul termic, locurile instabile din punct de vedere politic, vulnerabile din punct de vedere economic și cu sistemele de sănătate supraîncărcate”.
Toate aceste schimbări demografice care sunt așteptate de-a lungul secolului, vor duce și la schimbări în relațiile internaționale, „punând în evidență” alte provocări în domeniile migrației și rețelelor de ajutor global.
Soluția pe care o propun cercetătorii presupune implementarea politicilor pronatale în medii cu fertilitate scăzută și promovarea unei „extinderi rapide a accesului la educația feminină”, precum și a metodelor contraceptive în regiunile cu fertilitate ridicată.
În acest fel, potrivit experților, „scăderea fertilității se va accelera și concentrația născuților vii în aceste locuri va scădea”.